Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Amnestie neboli zrušené, sú stále platné, tvrdí Vladimír Mečiar
Zdielať na

Amnestie neboli zrušené, sú stále platné, tvrdí Vladimír Mečiar

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Počiatočný úsmev Vladimíra Mečiara sa vytratil už po prvých minútach vysielania. Prejavil sa úplne rovnako, ako si ho pamätáme z čias mečiarizmu. "Amnestie neboli zrušené, sú stále platné," vyhlásil v diskusnej relácii RTVS bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar. Ústavný súd, ktorý potvrdil zrušenie Mečiarových amnestií, sa podľa neho mýli, rozhodnutie parlamentu o zrušení amnestií ide totiž nad rámec ústavy.

"Ľutujem sudcov ÚS SR, že spreneverili svoje princípy,“ povedal Mečiar v relácii na margo rozhodnutia sudcov ústavného súdu a dodal, že odmieta aj pomenovanie Mečiarove amnestie. "Boli to amnestie vlády, ktoré som podpísal a stojím si za nimi".

Na margo tlaku na zrušenie Mečiarových amnestií politikmi uviedol, že štvorica Kiska, Fico, Danko a Bugár spustila "božie mlyny a tie si ich nájdu“. „Zakvitla blbosť v tomto prípade vo všetkých troch inštitúciách. Bude ešte zábava," dodal Mečiar.

V súvislosti s možným vyšetrovaním Mečiar vyhlásil, že nemá strach a svedomie má čisté. Každý občan v štáte by mal mať podľa neho právnu istotu. "Mal by som ju mať aj ja," uviedol. Zároveň dodal, že necíti v súvislosti s amnestiami žiadnu zodpovednosť. „Urobili sme pre ľudí dobre. Urobili sme to v záujme demokratických princípov". Pripomenul, že v čase amnestovaných skutkov vrcholil predvolebný boj, ktorý pozorovali aj zo zahraničia. Expremiér upozornil na to, že všetky kroky jeho vlády boli v súlade so zákonom. 

Ako Mečiar povedal v diskusnej relácii, do vyostrovania vzťahov v politike sa v tom čase zaplietla „kauzička“ Kováč mladší. V kauze zavlečenia exprezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do zahraničia sa podľa neho viedlo kontraproduktívne vyšetrovanie a stíhanie bolo zastavené, lebo svedok zavlečenia bol v zahraničí.

V relácií zaznela nahrávka rozhovoru vtedajšieho šéfa SIS Ivana Lexu s bývalým ministrom vnútra Ľudovítom Hudekom o možnom ovplyvňovaní vyšetrovania únosu Michala Kováča ml. Podľa Mečiara je táto nahrávka účelovo zostrihaná a vylúčil akékoľvek ovplyvňovanie. Bývalý námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota v minulosti v jednom rozhovore označil Mečiara za ideového otca tohto únosu. Mečiar dnes povedal, že Svěchota sa mu za tieto slová ospravedlnil.

Ako predseda vlády nemal veľa času, a tak sa aj so šéfom tajnej služby Ivanom Lexom stretával raz za dva týždne. Mečiar dodal, že v deň únosu Kováča ml. s Lexom hovoril asi 30 sekúnd. Povedal, že prezident Michal Kováč sa v kauze angažoval. Podľa expremiéra dal väčšiu sumu peňazí svedkovi Oskarovi Fegyveresovi cez Róberta Remiáša. Fegyveresa nepovažuje za svedka a myslí si, že bol tiež zaplatený. Nazdáva sa, že ak by malo stíhanie pokračovať, museli by stíhať bývalého prezidenta, Milana Kňažka či Jána Čarnogurského, lebo aj tí sa podľa Mečiara v prípade angažovali. Dnes viackrát zopakoval, že vo vláde sa rozhodli prípad únosu v tom čase odložiť, aby nezasiahol do predvolebnej kampane.

Bývalý predseda vlády ku kauze zmareného referenda povedal, že pred rozhodnutím jeho vlády bol oslovený ústavný súd a ten považoval štvrtú otázku v referende za neprípustnú. Tá sa vzťahovala na priamu voľbu prezidenta. Mečiar to označil ako dôvod, prečo vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči otázku nezahrnul do referenda. "Referendum v roku 1997 bolo v súlade s ústavou a rozhodnutím ÚS SR. Pokiaľ ide o priebeh, bolo tam veľa cirkusových vystúpení, ktoré urobili priebeh referenda neústavným," vyhlásil.

Pozrite si archívnu reportáž o zrušení amnestií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy