Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pribudlo nových 15 km diaľnice. Otvorili úsek Svrčinovec - Skalité
Zdielať na

Pribudlo nových 15 km diaľnice. Otvorili úsek Svrčinovec - Skalité

Archívna reportáž

SVRČINOVEC / Nových 15 kilometrov diaľnice D3 medzi kysuckou obcou Svrčinovec a štátnou hranicou s Poľskom dnes slávnostne otvorili. Pre vodičov je sprístupnený od soboty, 10. júna, od 16:00.

Podľa ministra dopravy Árpáda Érseka ide o jeden z kľúčových úsekov diaľnice D3. „Je to veľmi dôležitý úsek, ako aj ďalšie nasledujúce, pretože tu je tiež doprava neznesiteľná. Dlho to trvalo, ale teraz je to ukončené a treba pokračovať ďalej,“ povedal Érsek počas dopoludňajšej prehliadky diaľnice. Úsek D3 Svrčinovec - Skalité mal byť pôvodne odovzdaný do užívania vlani v októbri, omeškanie zapríčinili problémy s geológiou a zosuvy.


Výstavba 15,4 kilometra diaľnice v polovičnom profile stála 417 miliónov eur bez DPH. Dvanásť kilometrov medzi Svrčinovcom a Skalitým stálo 330 miliónov eur. Ďalšie tri kilometre medzi Skalitým a štátnou hranicou s Poľskom, ktoré postavili už v roku 2005, no neboli využívané, pretože končili na lúke, stáli ďalších 87 miliónov eur.

Nový diaľničný priechod v Skalitom pomôže odľahčiť hraničné priechody Trstená na Orave (s Poľskom) a Svrčinovec (s Českom),“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Pri ceste po diaľnici Svrčinovec – Skalité – štátna hranica ušetria osobné automobily v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy, ktorá je o dva kilometre dlhšia, deväť minút času.

Súčasťou diaľnice je aj 29 mostov a dva jednorúrové tunely Poľana (dlhý 898 metrov) a Svrčinovec (420 metrov). Most Valy vo výške 84 metrov nad terénom je najvyšším mostom na Slovensku aj v strednej Európe. Ďalšou raritou mosta je vetrolam, ktorého lamely sú osadené tak, aby cestujúcim umožnili unikátny výhľad do troch štátov - Slovenska, Česka a Poľska

Obyvatelia Svrčinovca sa však boja, že budú mať ešte väčšie dopravné zápchy, ako mali doteraz. Po odovzdaní nového úseku diaľnice pribudnú ku kamiónom smerujúcim z Čiech ešte aj tie, ktoré pôjdu z Poľska. Pre Kysučanov je nesmierne dôležité urýchliť stavbu diaľničného prepojenia medzi Žilinou a Čadcou. "Na budúci týždeň bude treba sledovať národnú radu, či uvoľní dlhovú brzdu a môžeme pokračovať v tejto debate," dodal minister dopravy, Árpád Érsek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy