Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Matovičovo ignorovanie parlamentu môže mať dohru
Zdielať na

Matovičovo ignorovanie parlamentu môže mať dohru

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Národná rada Slovenskej republiky môže vyzvať Igora Matoviča, aby sa vzdal svojho poslaneckého mandátu. Dôvodom by malo byť jeho odmietnutie chodiť do parlamentu.

Lídra OĽaNO Igora Matoviča môže Národná rada Slovenskej republiky vyzvať, aby sa vzdal svojho mandátu. Poslanci tak môžu urobiť v prípade, že Matovič splní svoj zámer a prestane chodiť do parlamentu. O mandát ho však pripraviť nemôžu. 

Rozhodnutie predsedu OĽaNO Igora Matoviča nezúčastňovať sa na rokovaní parlamentu je podľa predsedu Mandátového a imunitného výboru NR SR Richarda Rašiho absolútnym zneužitím mandátu poslanca NR SR. Podľa Rašiho by šlo o bezprecedentnú situáciu. "Každému, kto nechodí do práce, bude ukončený pracovný pomer. U poslancov to neplatí, ale aj tak poslanec poruší zákon,“ upozornil Raši.

Pri zložení poslaneckého sľubu sa poslanec zaväzuje, že bude dodržiavať zákony. V prípade, že Matovič do práce prestane chodiť a bude chýbať na viac ako štyroch rokovaniach bez ospravedlnenia, príde o plat. "NR SR môže takého poslanca vyzvať na vzdanie sa mandátu, ale mandát by musel vrátiť sám,“ zdôraznil Raši, podľa ktorého by mal poslanec stratiť zamestnanie ako každý iný človek, keď nechodí do práce.

Igor Matovič avizoval, že nebude chodiť do parlamentu a zúčasťňovať sa zasadnutí, pretože sa nechce podriaďovať predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi. Označil ho za psychopata.

Matovič podľa vlastných slov zažíva posledné dva roky v parlamente štvanicu. Tá vyvrcholila vyhrážkami smrti od neznámeho muža. K Matovičovi mal neznámy  pristúpiť so slovami: "do pondelka máš termín a vypadneš odtiaľ, lebo ti nájdem vlak. My ťa vyhadzovať nebudeme". Igor Matovič spája tento incident s predsedom parlamentu Andrejom Dankom.

V júni bude NR SR hlasovať o zbavení mandátu Matoviča za opätovné nepozastavanie živnosti. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy