Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Pred štátnymi nemocnicami by sme mohli parkovať zadarmo
Zdielať na

Pred štátnymi nemocnicami by sme mohli parkovať zadarmo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parkoviská pred nemocnicami, na ktoré má dosah ministerstvo zdravotníctva, by mohli byť pre pacientov týchto zdravotníckych zariadení bezplatné. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) po rokovaní s predstaviteľmi občianskych aktivít s názvom „Hore rampy bez platenia".

Ministerstvo zdravotníctva SR chce zjednotiť systém parkovania v rámci 16 nemocníc, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Informoval o tom vo štvrtok minister zdravotníctva Tomáš Drucker po spoločnom rokovaní so zástupcami občianskych aktivít proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami pod názvom Hore rampy bez platenia.

"Dohodli sme sa, že v priebehu dvoch týždňov predložíme nejaký návrh, ktorý si v zásade prekomunikujeme, povieme, či je prijateľný pre obidve strany," povedal minister. Drucker poznamenal, že parkovanie pri nemocniciach má slúžiť predovšetkým pacientom, v druhom kroku zdravotníckemu personálu, následne návštevám a potom až ostatným.

Šéf rezortu upozornil, že odkedy bol zriadený Úrad pre riadenie podriadených organizácií venoval sa analýze všetkých koncesionárskych zmlúv, nielen v oblasti parkovania, ale aj v ostatných činnostiach nemocníc. "V mnohých sa nám podarilo dopracovať k zlepšeniu. Naďalej pretrváva náš názor, že pri niektorých zmluvách považujeme tieto zmluvy za nevyvážené a budeme momentálne pristupovať aj k ďalším právnym krokom," povedal Drucker.

Zástupca aktivistov Miroslav Kollár konštatoval, že stretnutie bolo veľmi pozitívne. "Po prvýkrát prejavilo ministerstvo ochotu," povedal. Záujmom aktivistov je, aby na verejných parkoviskách, ktorých majiteľom je štát, vyšší územný celok, alebo obec bol prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti bezplatný. "Pacient, ktorý príde na parkovisko, si stlačí program. Ide za svojím lekárom. Na nevyhnutný čas dostane pečiatku od lekára, že bol ošetrený a na pokladni ho odblokujú ako neplatiaceho pacienta," uzavrel Kollár.

Pozrite si archívne video z roku 2013.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy