Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Korunný svedok Fegyveres: Ľudia by mali vedieť, ako sa za Mečiara zneužívala mafia
Zdielať na

Korunný svedok Fegyveres: Ľudia by mali vedieť, ako sa za Mečiara zneužívala mafia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente už o dva dni bude témou číslo jeden zrušenie Mečiarových amnestií. Prvýkrát v histórii má tak veľa zástancov v radoch poslancov. Problém je ale v tom, že sa rozdelili do dvoch táborov v názoroch akým spôsobom to urobiť. A keďže stále nenašli spoločnú reč, naďalej je otázne či sa to vôbec podarí.

"Myslím si, že po dlhom čase je prvýkrát možnosť naozaj zrušiť tieto amnestie," Hovorí Oskar Fegyveres, korunný svedok v prípade únosu Michala Kováča mladšieho.

Fegyveres sa rozhodol prehovoriť o detailoch únosu Michala Kováča mladšieho, ktorého sa priamo zúčastnil a označil SIS ako vinníka. Nečakal ale, že po jeho svedectve príde smrť jeho spojky a najlepšieho kamaráta Róberta Remiáša.

Ľudia by mali vedieť pravdu

Na otázku, či niekedy ľutoval svoje rozhodnutie prehovoriť o únose prezidentovho syna, odpovedá, že hlavne v momente, keď zomrel Róbert Remiáš. Priznáva, že mu to úplne zmenilo život. Bývalý policajt sa roky ukrýval, dnes pracuje v pizzerii a želá si jediné. "Ľudia by mali vedieť pravdu. Ako bojovali politici medzi sebou a ako sa zneužívala mafia na rôzne účely," dodal Oskar Fegyveres.

"Vaša generácia by mala žiadať pravdivú odpoveď," hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok a dodáva, že zrušenie amnestí neznamená automaticky že vinní budú pykať. Podľa neho je v tom vážny problém, v trestnom konaní boli zastavené trestné stíhania a sú tam premlčacie doby.

Ústavný súd

Právnik a poslanec NR SR  za Most-Híd Peter Kresák mu oponuje. Do koaličného návrhu dostali pasáž, ktorá vraj zruší aj akékoľvek premlčacie lehoty.

Tento návrh ale kritizujú kvôli tomu, že zrušenie amnestií pošle na posúdenie Ústavnému súdu, kde sedia podľa opozície ľudia blízky Mečiarovi. "Nemôžeme spochybňovať fungovanie Ústavného súdu na základe toho, akí sú tam ľudia," myslí si Kresák.

Zrušenie

Poslanec NR SR za OĽANO Ján Budaj preto presviedča zahlasovať za jeho návrh. Tvrdí, nejde o zásluhy, ide o samotné zrušenie amnestií. "Toto nie je spor o percenta vo voľbách, toto je o morálke v politike," hovorí Budaj.

"Amnestie sú právny inštitút, ktorý je nezrušiteľný," myslí si pre zmenu bývalý poslanec HZDS a bývalý advokát Ivana Lexu. Oskar Fegyveres dnes povedal, že bol sa pozrieť do kina aj na filme o únose prezidentovho syna. "Scéna s výbuchom auta so mnou pohol. Budem rád, keď budú zrušené amnestie," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy