Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prirodzený pôrod alebo cisársky rez? Gynekológ má jasnú odpoveď
Zdielať na

Prirodzený pôrod alebo cisársky rez? Gynekológ má jasnú odpoveď

SLOVENSKO / V minulosti mnohé rodičky uprednostňovali pôrod cisárskym rezom, aj keď to nebolo potrebné. Mnohé slovenské mamičky sa dnes snažia rodiť prirodzene, a to aj vtedy, ak prvé dieťa rodili cisárskym rezom. Takéto ženy ale niekedy musia vyslovene hľadať lekára či zariadenie, kde sú ochotní pokúsiť sa o štandardný pôrod.

Jeden cisárky, navždy cisársky. Tým sa v minulosti riadili aj naši pôrodníci, to už ale dávno neplatí.

"Ak nepretrváva indikácia a žena sa rozhodne dať dieťaťu šancu na prirodzené narodenie, približne 70 percent žien aj takto porodí a 30 percent porodí cisárskym rezom pre komplikácie," hovorí MUDr. Jozef Záhumenský, prednosta II. Gynekologicko- pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Prirodzený pôrod

Nie vždy je to samozrejme možné. Sú prípady, kedy sa musí pôrod cisárskym rezom zopakovať. Sám lekár ale tvrdí, že nie vždy je takýto pôrod naozaj nevyhnutný a mamička musí zariadenie, kde jej vyjdu v ústrety hľadať.

"Sú pôrodnice, kde šancu porodiť prirodzenou cestou nedávajú. Cisársky rez je pre lekára najlepší spôsob pôrodu, lebo je najrýchlejší a najjednoduchší," dodáva prednosta Jozef Záhumenský.

Neplodnosť

Lekár pritom tvrdí, že prirodzený pôrod je lepší pre matku aj pre dieťa, a nielen kvôli imunite. Z gynekologicko- pôrodníckeho hľadiska sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšil aj vek prvorodičiek. Podľa odborníkov to má vplyv nielen na komplikované pôrody ale aj na neplodnosť.

"Čim je žena staršia, tým sú aj, ľudovo povedané, staršie vaječníky. Čím staršie vajíčka, tým oveľa menšia šanca na otehotnenie. Toto je jeden z faktorov prečo na Slovensku stúpa neplodnosť," upozorňuje MUDr. Martin Petrenko, zástupca prednostu I. Gynekologicko- pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy