Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Richard Sulík: Fico 10 rokov klame celý národ, rozpredal zdravotníctvo
Zdielať na

Richard Sulík: Fico 10 rokov klame celý národ, rozpredal zdravotníctvo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Liberáli obvinili premiéra z rozpredávania zdravotníctva do rúk finančnej skupiny Penta. Má sa to diať za netransparentných a pre štát nevýhodných podmienok.

Richard Sulík, Jozef Rajtár a Lucia Nicholsonová zo strany Sloboda a solidarita obvinili Roberta Fica z cieleného rozpredávania slovenského zdravotníctva. "Krátko po stretnutí na Vazovovej zo spisu Gorila, začal Fico systematicky posúvať nemocnice Pente, za netransparentných a nevýhodných podmienok," špecifikoval časový údaj Richard Sulík.

Do nástupu Roberta Fica k moci v roku 2006 vlastnila Penta jedinú nemocnicu, dnes je to 17 nemocníc, 242 lekární, 14 polikliník a 74 staníc rýchlej zdravotnej pomoci. Aktuálne má Penta vlastniť už 20 percent zdravotníckych zariadení. Ako najčerstvejší príklad uviedli liberáli topoľčiansku nemocnicu, ktorá ročne generuje čistý zisk vyše milión eur, pričom nájom je stanovený na stotisíc ročne. Stratovú nemocnicu v Leviciach, ktorá patrila pod ziskovú topoľčiansku, pritom nechávajú na pleciach daňových poplatníkov, uviedol Jozef Rajtár.

Rajtár dodal, že bežný postup pre prevádzaní nemocníc do rúk finančnej skupiny je taký, že sa nemocnica najprv prevedie na neznámu organizáciu a až po krátkej dobe ide do rúk Penty, ako príklad uviedol štyri nemocnice prevedené týmto spôsobom v roku 2011. Spomenul aj prípad nemocnice v Stropkove, ktorú v roku 2008 prenajali za jedinú slovenskú korunu ročne.

V prípade topoľčianskej nemocnice odsúhlasil transakciu už aj Protimonomopolný úrad. "Aktuálne sa preberajú štyri kľúčové nemocnice pod VšZP, vo svetle udalostí vyvstáva otázka, či sa takto netransformujú aj tieto nemocnice," vyslovil obavy Rajtár.

Lucia Nicholsonová hovorí, že Fico nechráni záujmy ľudí, ale finančných skupín. "Káuz Smeru je už toľko, že ľudia začínajú byť apatickí," tvrdí Nicholsonová a dodáva, že hoci sa na kauzy denne upozorňuje, nič sa nedeje a nikto nie je potrestaný. Podľa nej ide v prípade Penty o konflikt záujmov. Myslí si, že nie je možné, aby jedna spoločnosť vlastnila zdravotnú poisťovňu, nemocnice, záchranné služby aj lekárne. Je nutná úprava legislatívy, pričom na tento krok vyzýva ministra zdravotníctva Tomáša Druckera. Sulík vidí riešenie v transparentnosti, keď by mali byť zverejnené všetky zmluvy medzi nemocnicami a poisťovňami. 

Pozrite si archívny záznam tlačovej konferencie SaS ku kauze Gorila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy