Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poisťovňa sa pomýlila, neplatila dva a pol roka za choré dieťa
Zdielať na

Poisťovňa sa pomýlila, neplatila dva a pol roka za choré dieťa

BREZNO, BRATISLAVA / Pani Milada dostala zásielku od zdravotnej poisťovne, kde sa písalo, že jej desaťročná dcéra už dva a pol roka nemá zdravotné poistenie. Poisťovňa sa totiž pomýlila, mala za to, že dieťa je poistené v inom štáte Európskej únie. Matke dieťaťa tým narobila nemalé problémy.

Pani Milada má desaťročnú, zdravotné postihnutú dcéru. Pravidelne navštevujú množstvo lekárov, keďže dievčatko trápia problémy s obličkami a aj duševné ťažkosti. Po jednom z vyšetrení lekárka jedného dňa matke vystavila účet. "Lekárka z Banskej Bystrice mi povedala, že jej naposledy poisťovňa vyšetrenie nepreplatila," hovorí pani Milada Schnaiderová. Zašla teda do poisťovne, kde sa dozvedela, že jej dcéru evidujú ako občana žijúceho v zahraničí. Potvrdenie o tom, že jej dcérka má trvalý pobyt na Slovensku od svojho narodenia, hneď vybavila a do poisťovne zaniesla. 

O pár dní ju však doma čakalo ďalšie nepríjemné prekvapenie. Všeobecná zdravotná poisťovňa jej poslala výzvu aby zaplatila 1 822 eur, pretože dcéra bola 2 a pol roka vyradená z evidencie. "Nedisponujem takou sumou peňazí a neviem ju ani zohnať do pätnástich dní," doplnila pani Milada.

Ukázalo sa, že útrapy pani Milady spôsobila chyba v systéme Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Poisťovňa vychádzala z údajov, ktoré evidovala vo svojom informačnom systéme. Na základe týchto údajov považovala maloleté dieťa za poistenca iného členského štátu Európskej únie," vysvetlila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. 

​Poisťovňa svoj omyl priznala a pani Milada žiadnu pokutu platiť nemusí. "Poisťovňa po prešetrení prípadu výzvu na úhradu dlžnej sumy stiahla a ospravedlňuje sa," doplnila Balážová. "Keby sa dalo, okamžite mením poisťovňu," dodala na záver poškodená žena. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy