Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matky prichádzajú o roky poistenia, nemajú správne informácie
Zdielať na

Matky prichádzajú o roky poistenia, nemajú správne informácie

BRATISLAVA / Každá štvrtá mamička má mylné či nedostatočné informácie o tom, čo treba, keď odíde na materskú. Sociálna poisťovňa preto opätovne nadviazala spoluprácu s pôrodnicami. Matky vyzýva, aby si jej leták prečítali. Predídu tak situácii, že zostanú bez príjmu.

Podľa sociálnej poisťovne matky hľadajú informácie o postupe vybavenia materskej či rodičovského príspevku na nesprávnych miestach. Nie vždy sú tam aktuálne a pravdivé údaje. Sociálna poisťovňa  matkám odporúča  výlučne  písomný, osobný či telefonický kontakt s pracovníkmi sociálnej poisťovne. V praxi sa totiž najčastejšie  stretávajú s nesprávnym doručením žiadosti zo strany matky.

"Najčastejšie robia chybu, že žiadosť nepotvrdí ako prvý ich zamestnávateľ," hovorí Danica Bognárová, riaditeľka odboru úrazových rent a metodiky SP SR.  K častým omylom vraj dochádza aj keď má matka trvalý pobyt v inom meste, než v akom sídli  jej zamestnávateľ. Nesprávne je chápaná aj kategória "osamelej matky. Ak je totiž rozvedená alebo slobodná, no žije s rodičmi, do tejto kategórie nepatrí.  Pozor aj na lehoty doručenia rodného listu dieťaťa. A napokon, nárok na materskú nie je priznaný  ak včas nie je zaplatené poistné.

Sociálna poisťovňa chce zvýšiť informovanosť, preto prinášajú novinku. "Nadviazali sme spoluprácu s pôrodnicami, apelujeme na nich, nech leták čítajú. My nemáme spoluprácu s úradom práce a pôrodnicami, aby sme vedeli, ktorá kedy otehotnie a porodí. Matka musí vedieť kedy a koho má kontaktovať," hovorí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy