Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcovia v čakárni a v ordinácii tiež. Obvodní lekári starnú
Zdielať na

Dôchodcovia v čakárni a v ordinácii tiež. Obvodní lekári starnú

PREŠOV / Priemerný vek všeobecných lekárov v ambulanciách na Slovensku z roka na rok stúpa. A žiaden zákon nemôže poslať lekára do dôchodku - ak samozrejme spĺňa všetky predpoklady. Mladí medici preto majú problém získať miesto.

Už v roku 2013 bol priemerný vek všeobecných lekárov 55 rokov. Takmer polovica všeobecných pre dospelých v Prešovskom kraji je v dôchodkovom veku a pre deti a dorast ešte viac. "Je to vysoké číslo, dokonca alarmujúce číslo," hovorí hlavný lekár PSK Július Zbyňovský. Štyridsaťštyri percent všeobecných lekárov pre dospelých a až 55 percent detských všeobecných lekárov dôchodcov. Toto je realita. Kým po 60tke stále ordinuje vyše 60 lekárov. Viac ako 70-ročných je ešte viac. Presne 85.

"Ale nie je to problém len Prešovského kraja, ale je to problém Slovenska," myslí si Zbyňovský. Najprv to bol problém, že nemal kto pracovať alebo nebol záujem pôsobiť v regiónoch. Ministerstvo zdravotníctva preto pred rokmi spustilo rezidentský program pre mladých medikov. Prví absolventi už budú pripravení do praxe už túto jeseň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy