Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Trump sa obul do médií. Toto všetko im vyčítal
Zdielať na

Prezident Trump sa obul do médií. Toto všetko im vyčítal

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Úniky informácií sú absolútne reálne. Správy o nich sú ale falošné. Najčastejšie citovaným výrokom zo štvrtkovej, viac ako hodinovej tlačovej konferencie, Donalda Trumpa americké médiá dokladajú vojnu nového prezidenta s médiami. Podľa komentátorov nemá v dejinách Bieleho domu obdoby.

"Trump urážal novinárov, ignoroval fakty. Využil tlačovú konferenciu, aby uchránil svoju novú vládu pred priepasťou po prehre na amerických súdoch a po odvolaní svojho hlavného bezpečnostného poradcu Michaela Flynna," napísala agentúra AP.

Trump sa posmieval novinárom a likvidoval ich pokusy usvedčiť ho z nepresností. Ich otázky často skončil skôr, než ich vyslovili. Nesprávne interpretoval štatistiku o svojom volebnom víťazstve. Biely dom označil za "presne usporiadaný stroj" a prehlásil, že žiadny americký prezident toho v tak krátkom povolebnom období neurobil toľko, ako teraz on, upozornila agentúra.

"Verejnosť vám už neverí," citujú dnes americké médiá Trumpove štvrtkové výroky na ich adresu. "Ľudia to vidia, vidia nespravodlivosť. Ak sa pozriete na niektoré z vašich programov, vidíte skresľovanie a nenávisť," povedal novinárom prezident. Podľa historikov žiadny americký prezident neútočil na médiá tak ostro, ako teraz Trump. Dokonca ani Richard Nixon po afére Watergate.

"Väčšina médií vo Washingtone, New Yorku a Los Angeles neoslovuje národ, ale špeciálne záujmy a tých, ktorí profitujú zo zjavne nefunkčného systému. Tlač je tak nečestná, že keby sme o tom nehovorili, urobili by sme Američanom veľmi zlú službu. Desivo zlú. Musíme o tom hovoriť, aby sa ukázalo, čo sa deje, pretože tlač sa proste vymkla kontrole. Úroveň nepoctivosti sa vymkla kontrole," povedal vo štvrtok Trump.

​Terčom kritiky aj CNN

Jedným z hlavných terčov prezidentovej kritiky bola televízia CNN, ktorej spravodajstvo Trump kritizuje už od volebnej kampane. Stanica podľa neho vyrába falošné správy a záujem o jej spravodajstvo upadá. Prezident spoločnosti CNN Worldwide Jeff Zucker novinárom v piatok povedal, že stanica je na tom najlepšie, ako kedykoľvek predtým. Minulý rok zaznamenala rekordný zisk a tento rok bude bilancia ešte lepšia. Sledovanosť sa tento rok oproti minulému rok zvýšila o 51 percent, povedal Zucker agentúre Reuters.

Narýchlo zvolanú tlačovku, na ktorej mal Trump pôvodne predstaviť nového kandidáta na úrad ministra práce Alexandra Acostu, nemal pôvodne Biely dom v pláne. Jej ohlásením boli podľa AP prekvapení aj prezidentovi poradcovia. Trump konferenciu osobne riadil a slovo dával aj spravodajcom médií, ktoré označuje za nečestné. Prezident ich otázky hlasno hodnotil a niekoľkokrát vyzval prítomných, aby mu dávali "pekné" otázky.

S reakciou na Trumpovu tlačovú konferenciu sa dnes ohlásil austrálsky premiér Malcolm Turnbull, podľa ktorého Trump kritikou médií stráca čas. "Veľký politik Winston Churchill kedysi povedal, že politici sťažujúci sa na médiá sú podobní námorníkom, ktorí sa sťažujú na more," povedal pri svojej návšteve Nového Zélandu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy