Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posledný prejav Baracka Obamu
Zdielať na

Posledný prejav Baracka Obamu

Google News Button Sledovať správy

CHICAGO / Odchádzajúci americký prezident Barack Obama urobil pomyselnú bodku za osemročným pôsobením v Bielom dome. So svojimi priaznivcami sa rozlúčil v poslednom prejave. Hovoril o úspechoch jeho vlády a apeloval na Američanov, aby nezabudli na základy demokracie.

"Ahoj, Chicago! Je krásne byť doma," začal Obama svoj prejav a musel čakať dlho, kým fanúšikovia prestali tlieskať a on mohol pokračovať. "Vďaka vám je Amerika lepšia a silnejšia, než bola pred ôsmimi rokmi," poďakoval odstupujúci prezident Američanom v kongresovom paláci McCormick Place.

Už to tu raz bolo

Celý prejav sa niesol v optimistikom duchu. Obama predovšetkým hovoril o úspechoch svojej vlády, pripomenul hospodársky rozvoj, naviazanie diplomatických vzťahov s Kubou či zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina. 

Spojené štáty však podľa neho stoja pred ďalšími problémami, ako je napríklad rasové napätie v krajine. "Naučil som sa, že zmena príde iba vtedy, keď sa zapoja obyčajní ľudia," pokračoval prvý Afroameirčan na čele USA. 

"To, čo dnes počujeme o imigrantoch, sa hovorilo od slova do slova o Íroch, Talianoch či Poliakoch," pripomenul prezident a zároveň upozornil, že Ameriku títo noví ľudia neoslabili, ale naopak posilnili.

Sme v tom spoločne

Apeloval na Američanov, aby ani v nasledujúcich rokoch nezabúdali na základy demokracie, ktorá je ohrozená zakaždým, kedy ju ľudia začnú brať ako samozrejmosť. "Demokracia si vyžaduje zmysel pre solidaritu, že cez všetky naše rozdiely sme v tom všetci spoločne a spoločne sa dvíhame zo zeme i padáme," povedal publiku 44. prezident.

Takmer hodinový prejav zakončil Obama heslom, s ktorým vyhral pred ôsmimi rokmi prezidentské voľby: "Yes, we can." (Áno, môžeme). Tenktokrát ešte dodal: "Yes, we did." (Áno, my sme to urobili).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy