Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo všetko sa udialo na Slovensku v roku 2016
Zdielať na
Politika

Čo všetko sa udialo na Slovensku v roku 2016

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rok 2016 má pred sebou už iba niekoľko hodín. Aj počas neho bolo na Slovensku mnoho dôležitých a zaujímavých udalostí, ktoré mali dosah na politické či celospoločenské dianie.

Začiatok roka poznamenali štrajky zdravotných sestier a učiteľov, no výsledky nepriniesli takmer žiadne. 

Hlavná vnútropolitická udalosť sa udiala v marci. Boli parlamentné voľby, ktoré priniesli viacero paradoxných výsledkov. Nepresadilo sa napríklad KDH, presadil sa ale Boris Kollár. Chvíľu sa zdalo, že vládu bude zostavovať Richard Sulík, napokon sa ale pomerne rýchlo dohodol Fico s Dankom, Bugárom a Procházkom.

Strana Sieť sa ale neskôr rozpadla a koalícia sa zúžila iba na tri strany. Najmä zbližovanie Andreja Danka s Bélom Bugárom bolo ešte pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné, no deje sa.

Ďalšou veľkou udalosťou boli v lete demonštrácie pred luxusným komplexom Bonaparte. Opozícia a veľká časť verejnosti obvinila ministra vnútra s obchodovania s kontroverzným podnikateľom Bašternákom a ľavicový predseda vlády Fico býva v luxusnom komplexe Bonaparte, v byte Bašternáka. 

Od júla sa Slovensko dostalo do pozície, v akej ešte nikdy nebolo, sme predsedajúcou krajinou v Rade Európskej únie. Mnohí si ale naše predsedníctvo zapamätajú najmä vďaka škandálu, ktorý rozprúdila bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí, Zuzana Hlávková, ktorá poukázala na niektoré nezrovnalosti pri financovaní určitých aktivít. 

Minister Lajčák sa snažil získať post šéfa Organizácie spojených národov, no napokon sa mu to nepodarilo.

Na jeseň na Slovensko prišiel tibetský duchovný vodca Dalajláma. V roku 2016 zomrel aj bývalý slovenský prezident Michal Kováč, ktorému vystrojili štátny pohreb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy