Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tresty za rasizmus a extrémizmus budú prísnejšie
Zdielať na
Politika

Tresty za rasizmus a extrémizmus budú prísnejšie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Posudzovanie a postihovanie rasistických a extrémistických trestných činov by malo byť na Slovensku prísnejšie. Ministerstvo spravodlivosti predložilo do parlamentu novelu trestného zákona, ku ktorej sa už vyjadrili aj poslanci. Extrémizmus a rasizmus má riešiť špecializovaný trestný súd.

Pri trestných činoch, kde existuje len veľmi tenká hranica medzi slobodou prejavu a extrémizmom, je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej dôležité, aby o nich rozhodovali odborníci. Preto by sa týmito prípadmi trestnej činnosti po novom mal zaoberať špecializovaný trestný súd a špeciálna prokuratúra.

"Sú veľmi špecifické na výklad a posudzovanie. Je dobré, aby sa tomu nevenoval sudca, ktorý sa k takému prípadu dostane iba raz za čas," uviedla ministerka Lucia Žitňanská. 

Z ulice na internet

Podľa slov ministra Kaliňáka sa boj extrémistov presúva z ulíc na internet, čo si vyžaduje aj iné metódy vyšetrovateľov. Časy, keď v uliciach pochodovali s fakľami a aj tvrdé zásahy polície sú preč . Aby boj proti extrémizmu na Slovensku skutočne fungoval, zmenám v orgánoch činných v trestnom konaní a v prokuratúre sa bude musieť prispôsobiť aj polícia.

"Už sme začali. V kriminálke sú špecialisti na extrémizmus. Tak, aby vedeli lepšie pripraviť materiál, ktorý sa dostane na stôl sudcovi," uviedol Robert Kaliňák. 

Aj keď ma opozícia k návrhom výhrady, poslanci sú pripravení novelu podporiť. "Mám výhrady voči špecializovanému súdu, lebo potom vidíme, že namiesto toho, aby sa zaoberal závažnými vraždami rieši, že študenti podplácali profesora kilom klobás, ale zahlasujem za," uviedla poslankyňa Veronika Remišová (OľaNO). 

"Budem hlasovať za, ale mám výhrady. Myslím si, že polícia koná málo," uviedol poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený). O nvárhu zákona by mali poslanci hlasovať v stredu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy