Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Roman Brecely by sa mal stať veľvyslancom v Írsku
Zdielať na

Roman Brecely by sa mal stať veľvyslancom v Írsku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na verejnosti sa objavili špekulácie o tom, že Roman Brecely vedie rokovania o svojom ďalšom pôsobení. Podľa informácií denníka N by sa mal stať veľvyslancom v Írsku. Len pred pár týždňami bol pritom zvolený za predsedu strany Sieť.

Roman Brecely pred postom ministra obrany nepôsoboil v politike. Hovorí sa, že je skúsený manažér a skúsenosti v diplomacií nemá. V rozhovore pre denník N tieto informácie najprv poprel so slovami, že sa na tom dobre pobavil, no neskôr priznal, že rozhovory prebehli, ale ruky si nepodali. 

Na ministerstve povedali, že takéto prípady nemôžu komentovať. Nemôžu ich komentovať preto, lebo prípadnú kandidatúru musí potvrdiť daná krajina. Aby sme sa vyhli blamáži,  ministerstvo túto udalosť nekomentuje. "Po návrhu ministerstva zahraničných vecí, schaľovania vládou, schvaľovania prezidentom, v ktorého je to kompetencii vymenovať veľvyslancov, cez čakanie na agréma príšlušnej krajiny až po vydanie poverovacích listín," opisuje hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

Weiss, Migaš

"Môže vzniknúť pocit, že v podstate bol odmenený za to, že nekomplikoval situáciu s premenou štvorkoalície na trojkoalíciu. Súhlasil s tým, teda už ako nový predseda strany," myslí si politológ Gregorij Mesežnikov.

Nebol by prvý politik, ktorý skončil ako diplomat. Bývalý šéf SDĽ Peter Weiss išiel do Maďarska, neskôr do Česka. Expredseda parlamentu Jozef Migaš už ako diplomat pôsobil na Ukrajine či v Rusku. 

"Väčšina krajín vo svete to robí tak, že urobia takú miešaninu z ľudí z kultúry, bývalých politikov, alebo ekonomických expertov a kariérnych diplomatov," povedala diplomatka Magda Vášáryová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy