Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vojnu s občanom ani Matovič nevyhrá
Zdielať na

Vojnu s občanom ani Matovič nevyhrá

Zdroj: SITA

Nijaký predseda vlády ešte nevyhral vojnu s vlastnými občanmi, ale to predsa nie je dôvod, aby to Igor Matovič neskúsil. Prinajhoršom to dopadne rovnako úspešne, ako jeho masové testovanie. Potom bude môcť vstúpiť do klubu ohrdnutých spasiteľov, s Mečiarom a Ficom. Keď budú traja, môžu si už založiť občianske združenie a vedno dumať nad tým, kde občania a voliči urobili chybu.

Matovič otvára boje na oboch frontoch, na ktoré zaútočili aj jeho predchodcovia. Zatiaľ síce Zuzane Čaputovej neuniesli dieťa, ako Kováčovi za Mečiara, ani sa ju premiér nepokúša vydierať vyfabrikovaným trestným stíhaním, ako Fico Kisku, ale nestrácajme trpezlivosť, vojna medzi vedúcim vlády a hlavou štátu sotva začala. Matovič nepozná hraníc ani dna, takže úplná nuda to zrejme nebude, no Čaputová je zasa populárnejšia i zdatnejšia než Kováč s Kiskom dohromady, takže priveľmi napínavý duel to asi nebude.

O fatálny debakel si Matovič koleduje aj v súboji s voličom. Zaujal k nemu haščákovský postoj a jasne mu dáva najavo, že hoci ho raz za štyri roky, počas volebnej kampane, vyložia politici na policu, ešte to z neho nerobí tortu. Nejde iba o veľkopanské maniere jeho ministrov, s takými tu nepretržite žijeme od roku 1939, zvykli sme si. Skutočným problémom je, že kým hry aktuálneho vládcu sú len otravné, chlieb dočista absentuje.

V Košiciach sa už vzbúrili prvé reštaurácie, ktoré svojvoľne otvorili svoje prevádzky. Nie je to nebezpečné len ako chytľavý príklad občianskej neposlušnosti, či preto, že sa môžu stať výdatnými zdrojmi šírenia nákazy. Je to aj nemalé politické riziko. Za iniciatívou stoja sympatizanti fašistov, ktorí si za to pripíšu politické body. Postupne by so sebou mohli strhnúť prudko rastúcu masu nespokojných, ktorú už nebude možné zvládnuť.

Keď Matovič rebelom odkazuje, že nastoľujú anarchiu, pôsobí to rovnako nemohúco, ako všetky ostatné aspekty jeho manažovania krízy. Nariadenia, ktoré štát nedokáže vymáhať, majú charakter vyhrážky, a vyhrážajú sa len hlupáci, slabosi a zbabelci. Šéfovia vlád konajú. Lídri, tí dokonca konajú s rozumom. Skôr, než to zájde takto ďaleko.

Vyhrážky pokutami či inou perzekúciou v tomto okamihu už vôbec nemajú zmysel. Dokonca ani reálne vyrubovanie sankcií, aj keby bolo vecne správne, už ničomu nepomôže. Gastronomické prevádzky, aj tie veľmi úspešné, sa potácajú na pokraji krachu. Samozrejme, nie všetky – niektoré už skrachovali. Nebolí to len ich majiteľov, ale aj zamestnancov a zákazníkov. Tí posledne menovaní si to ešte celkom neuvedomujú, no až sa skončí núdzový stav, okamžite zistia, že hoci sa to už smie, niet kam ísť.

Ťažko povedať, či sa s tým ešte dá niečo urobiť. Dalo sa v lete, keď sa mohli členovia vlády o pár hodín denne menej tľapkať, akí sú skvelí, že nákazu zvládli najlepšie vo vesmíre a ušetrený čas venovať plánovaniu druhej vlny. Vedeli, že príde.

No keď už premiér s ministrami strávil leto na egotripe, mohol aspoň primerane zareagovať na bezprostrednú pohromu. Okamžité zavedenie lockdownu by síce vyžadovalo istú dávku politickej odvahy, čo ide úplne proti Matovičovej prirodzenosti, no v tom čase ešte mohol povedať, že to tak robia aj bystrejšie vlády, ako je tá jeho, že inej cesty niet. Iste, bola by to pravda, ale však keby ju raz náhodou povedal, azda by hneď nedostal anafylaktický šok.

Matovič radšej prišiel s ohromujúco ohromným nápadom, a treba uznať, že pokus o atómové kynoženie hnusoby kobercovým výterom sa dnes ukazuje ako nanajvýš užitočný. Obetovali sme pomerne malý, nie práve významný národ, aby zvyšné miliardy ľudí po celom svete naisto vedeli, že ten nápad je stupídny a celkom kontraproduktívny.

Nakoniec beztak zostaneme pozatváraní doma. V čase, keď ostatní už budú mať to najhoršie za sebou. Zdá sa, že akurát cez sviatky. Nemocnice sa plnia, ak nemajú pacienti zomierať bez pomoci na chodbách, prosto budeme musieť rezignovať na Matovičove náhle výrony kreativity a začať sa riadiť zdravým rozumom. Otázkou zostáva iba to, či si to uvedomí aj Igor I. Ohromný, alebo ho ľudia vypláchnu z úradu vlády v referende o predčasných voľbách.

Súvisiace články