Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viaceré reštaurácie protestne otvorili prevádzky. Hygienici sa vyhrážajú exemplárnymi sankciami
Zdielať na

Viaceré reštaurácie protestne otvorili prevádzky. Hygienici sa vyhrážajú exemplárnymi sankciami

BRATISLAVA / Viacerí prevádzkovatelia reštaurácií a fitnesscentier sa v utorok rozhodli protestne otvoriť svoje interiéry. Ide väčšinou o prevádzky napojené na iniciatívu Bojujeme za naše gastro. Jej predstavitelia tvrdia, že už nemajú inú možnosť a vláda im nedáva na výber. K tomuto protestu sa však nepripájajú všetci.

Podľa iniciatívy "Bojujeme za naše gastro" má ísť najmenej o 40 prevádzok, ktoré chcú týmto protestom a otvorením svojich interiérov dať najavo svoj nesúhlas s vládnymi opatreniami a neúnosnou situáciou v tomto odvetví. Majitelia reštaurácií nemajú na nájmy a sú nútení prepúšťať. Od vlády im neprichádza, podľa ich slov, dostatočná pomoc, ale len protichodné stále meniace sa príkazy. Pýtajú sa, prečo oni nie a iní áno.


"Chceme fungovať rovnako ako ostatne obchody, veľkoobchody," povedal Miroslav Heredoš, iniciatíva Bojujeme za naše gastro. Podľa Heredoša sa v reštauráciách nakazilo dokopy len 19 ľudí a nie sú preto šíritelia nákazy. Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Gastro podporila aj únia fitnescentier Slovenska.


"Prišli sme o náš príjem, mali sme sa podieľať na nejakej solidarite, zatiaľ tá solidarita ide celá na náš účet," skonštatoval Pavel Kiseľ, Únia fitnesscentier Slovenska. K protestu sa, ale nepridávajú prevádzkovatelia v celom gastre, aj keď s myšlienkou sa stotožňujú a chápu najmä kolegov, ktorí nemajú možnosť okienkového predaja, terás, alebo im to nepokryje vôbec náklady. Odmietavé stanovisko poslala napríklad iniciatíva Zachráňme gastro, či asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Táto strana tvrdí, že aj napriek kritickej situácii nie sú epidemiológovia, či ústavní právnici, aby tak riskovali zdravie ľudí a svojich zákazníkov.

Obchádzanie pandemických opatrení prevádzkovateľmi môže viesť k exemplárnym trestom

Úmyselné obchádzanie pandemických opatrení prevádzkovateľmi gastro podnikov, fitnescentier a iných môže viesť v čase pandémie k exemplárnym trestom. Upozornila na to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková, ktorá tak reagovala na protestné otvorenie niektorých gastro podnikov a fitnescentier počas utorka. Zároveň dodala, že ÚVZ prosí verejnosť, aby dôsledne zvážila návštevu priestorov, v ktorých sa nerešpektujú opatrenia proti šíreniu COVID-19.

Epidemiologická situácia na Slovensku, ani prognózy jej vývoja, nie sú stále podľa ÚVZ priaznivé. "V tejto situácii je mimoriadne dôležitá osobná zodpovednosť každého z nás. Chránime tým seba aj svojich blízkych. So všetkou pokorou vyzývame ľudí, aby v záujme ochrany svojho zdravia rešpektovali platné nariadenia. Ich cieľom je spomaliť šírenie nákazy," uviedla Račková.

Niektorí prevádzkovatelia budú podľa ÚVZ v utorok a možno aj po najbližšie dni obchádzať platné vyhlášky. Tým sa môže podľa ÚVZ zhoršiť situácia a oddiali sa tak uvoľňovanie opatrení a návrat do normálneho života. "Úlohou epidemiológov je v tejto situácii chrániť zdravie a životy ľudí. Je našou povinnosťou nastaviť opatrenia tak, aby čo najviac znižovali riziko nákazy. Nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je potom úloha príslušných rezortov. Úmyselné obchádzanie pravidiel, ktoré nás chránia, môže, bohužiaľ, viesť k exemplárnym sankciám. Veľmi neradi by sme sa dostali do tejto situácie, pretože podnikateľský sektor je počas pandémie aj tak ťažko skúšaný. Ak to však bude potrebné, budeme k tomu musieť v záujme ochrany zdravia ľudí pristúpiť," uzavrela hovorkyňa ÚVZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy