Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Občianska vojna civilizácií
Zdielať na

Občianska vojna civilizácií

Vojna civilizácií prorokovaná Samuelom Huntingtonom už vypukla. Je to občianska vojna. V tomto okamihu v nej víťazia fanatici, ktorí vás prinútia podriadiť sa vôli ich boha. Kresťanské cirkvi na Slovensku v spoločnom liste odmietli medzinárodný dohovor zakazujúci násilie na ženách. Robert Fico, ktorý len chvíľu predtým na Bratislavskom hrade kvetnato rečnil o svojej prozápadnej orientácii, obratom zhnedol, hlavne tam, kde chrbát prechádza do nôh, kým opačným koncom jeho tráviacej trubice nezadržateľne bublala cyrilo-metodská tradícia. Predseda strany a vlády ochráni tradičnú rodinu, ratifikovať istanbulský dohovor rázne zakáže.

Aj by sa človeku žiadalo dovolávať sa ústavy: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“ Áno, toto je absolútne prvý výrok samotnej ústavy, no jej preambula jej priamo protirečí, keď sa odvoláva na cyrilo-metodské dedičstvo. Latinkou. V krajine, ktorá je prevažne katolícka. Úplný nezmysel, ale máme ho v ústave. Keď sa chcete zapáčiť davu môžete sa naň bezpečne odvolať. Tí ľudia s fakľami, vidlami a povrazom beztak nemajú predstavu, čo to znamená. A nemajú nič iné, na čo by mohli byť hrdí. Nezaujíma ich, že poväčšine nie sme pravoslávni.

A niežeby sme nemohli byť. Demokracia zaručuje, medzi iným, aj náboženskú slobodu. To znamená, že môžete slobodne uveriť čomukoľvek uveriť dokážete. Aj v pravoslávie. Pokojne smiete veriť aj v Lietajúceho Špagetového Netvora a stať sa pastafariánmi, alebo sa pridať ku kultu ukrižovaného Žida, ktorý vstal z mŕtvych a daruje vám večný život, ak budete žiť v súlade s vôľou jeho otca, ktorý za sedem dní stvoril svet a praje si, aby ste ukameňovali každého, kto pracuje v sobotu alebo si oholí bradu.

To, aby ste vy sami uverili v ktorúkoľvek z iracionálnych vecí, ktoré nemajú žiadnu oporu v realite, je vaším právom. Posvätným. Zároveň sa neodporúča, aby ste svoju vieru praktikovali aj za hranicou, ktorú povoľuje zákon. Napríklad také kameňovanie by mohlo byť problémom. Aspoň zatiaľ. Nemáte napríklad právo zabíjať ľudí, ktorí veria v úplne iné iracionálne koncepty, či dokonca nedokážu uveriť v nič, čo sa nedá nedokázať. Nie, ani keď ste katolíci. Momentálne sa to nesmie. Dokonca ani nemáte právo neveriacim životy ničiť, kafrať im do nich, či ich obťažovať vašou predstavou o fungovaní vesmíru, pokiaľ si to neželajú.

Medzi moslimom, ktorý sa dožaduje uplatňovania šaríje a kresťanom, ktorý sa domáha zákonnej ochrany toho, čomu verí, že by malo byť tradičnou rodinou, niet absolútne žiadneho rozdielu. Obaja odvodzujú svoje právo zasahovať iným do života od svojich bohov, ktorí majú presne takú istú legitimitu, ako Lietajúci Špagetový Netvor. Nemusí vám to byť po chuti, ale sú krajiny, kde je pastafariánstvo úradne uznaným náboženstvom. Napokon, aj pastafariáni sa môžu zasmiať pri predstave, že spásu a večný život by im mal darovať niekto, kto je technicky zombie, no nemajú právo sa vám posmievať, ak tomu sami veríte. Ani vás nútiť, aby ste nevychádzali na ulicu s hlavou nepokrytou sitom na špagety.

Je to ten istý princíp.

„Ako kresťania veríme, že Boh stvoril všetkých ľudí,“ začína vyhlásenie cirkví a ďalej už jeho autori ani nemuseli písať. Je to elementárna logika: hoci pán farár verí, že všetkých ľudí stvoril Boh, nie všetci ľudia veria, že ich stvoril boh. A princíp náboženskej slobody hovorí, že tomu veriť nemusia. Nie je to ich povinnosť. Čokoľvek, čo vyplýva z tejto viery, sa týka výhradne ľudí, ktorí ju zdieľajú. Jednotlivé cirkvi určite majú právo hovoriť svojim veriacim, ako majú žiť. A nikomu inému. To je už bohapusté obťažovanie.

Chlapi v sukniach, ktorí sa dobrovoľne vzdali možnosti žiť so ženou, plodiť deti a mať rodinu sú napokon tí najmenej kompetentní hovoriť o pohlavnom či rodinnom živote.

Naši volení zástupcovia, ako Fico, by ale o svojich predstavách života v pároch a rodinách hovoriť mali. Otvorene a bez obalu. Rozhodujú o tvorbe zákonov, čiže pravidiel, podľa ktorých sme povinní žiť všetci, bez ohľadu na to, čomu uveriť nedokážeme. Ak si trebárs myslia, že ochrana žien pred násilím je priveľmi hrubým zásahom do ich kultúry, že občas zmlátiť ženu je ako poorať roľu, nech to len smelo vyslovia nahlas. Aby aj ženy vedeli, čo majú od nich čakať. Je to napokon polovica elektorátu.

Na Slovensku zúri občianska vojna dvoch civilizácií. Na civilizáciu rozumu útočí civilizácia čarodejníkov, jasnovidcov, kňazov a jurodivých bojovníkov za jedinú pravdu, ktorej uveríte, alebo skapete. Prichádza čas bohov, kúziel a zázrakov s internetom a jadrovými zbraňami. Ak uveriť nedokážete, radšej utekajte. Fico už zbehol.

Súvisiace články