Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ivan Štefanec: TTIP treba podpísať, Slovensko z nej môže vyťažiť najviac
Zdielať na

Ivan Štefanec: TTIP treba podpísať, Slovensko z nej môže vyťažiť najviac

Zdroj: SITA

Komentár píše Ivan Štefanec, uverejnený aj na spravodajskom portáli EuropskeNoviny.sk

Zmluva TTIP je logickým vyústením snáh o ekonomické spájanie sa celkov, ktoré sa riadia rovnakými hodnotami. Spojené štáty a Európsku úniu spája podobná štruktúra ekonomiky, vymožiteľnosť práva, vysoko nastavené štandardy ochrany spotrebiteľa, životného prostredia a úcta k duševnému vlastníctvu. Pre Európu je to šanca, možno posledná, aby sa mohla významným spôsobom podieľať na nastavovaní pravidiel svetového obchodu. Ak sa jej nechopíme my, urobí to niekto iný.

Zmluva TTIP nie je tajná ani netransparentná. Rokovania stále prebiehajú, takže konečný text ani nemôže existovať. Dokumenty z každého vyjednávacieho kola sú priebežne zverejňované na stránkach Európskej komisie a každý si ich môže prečítať. Kritické pripomienky zo strany odborov, spotrebiteľských a ochranárskych organizácií sú vždy vypočuté a zohľadnené. Za Európsku úniu vyjednáva Európska komisia, ale konečné slovo budú mať členské štáty a ich parlamenty.

Slovensko môže z TTIP profitovať najviac zo všetkých členských štátov Európskej únie. Do USA vyvážame hlavne automobily, stroje, železo a oceľ. A práve pre tieto výrobky prestanú platiť rôzne colné a iné bariéry. Náš export do USA narastie o viac ako 116%, čo prinesie okolo 27 000 nových pracovných miest. Profitovať budú aj subdodávatelia, teda hlavne malé a stredné podniky. Ich produkcie oproti dnešku zvýši až o 5,1%.

Rozporuplné vyjadrenia o budúcnosti rokovaní, ktoré počúvame z úst francúzskych a niektorých nemeckých predstaviteľov môžu byť motivované snahou vyjednať viac výhod pre vlastné krajiny. Verím, že slovenská vláda, tak ako vždy doteraz, aj na bratislavskom summite pokračovanie rokovaní o TTIP podporí, aby mohla byť zmluva uzatvorená.  

Súvisiace články