Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miroslav Hajnoš: Bude CETA schválená všetkými národnými parlamentmi?
Zdielať na

Miroslav Hajnoš: Bude CETA schválená všetkými národnými parlamentmi?

Zdroj: Miroslav Hajnoš

Kolégium eurokomisárov oficiálne predložilo Rade EÚ návrh na podpísanie a uzavretie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou, známej pod názvom CETA – komplexná hospodárska a obchodná dohoda.

Komentár píše Miroslav Hajnoš, uverejnený aj na spravodajskom portáli EurópskeNoviny.sk

Európske inštitúcie chcú zrýchliť podpísanie a predbežné vykonávanie dohody, aby sa očakávané prínosy dostavili bez zbytočného odkladu. Komisia sa preto rozhodla navrhnúť CETA ako "zmiešanú“ dohodu, a to ešte na jeseň tohto roku na summite EÚ – Kanada.

Znamená to, že o zmluve budú hlasovať ministri v Rade EÚ a následne europoslanci. Táto zmluva nepôjde cez ratifikáciu národnými parlamentami, keďže už v roku 2014 väčšina parlamentov členských štátov EÚ vyvíjala tlak na Európsku Komisiu, aby zvážila CETA ako "zmiešanú“ dohodu.

V Taliansku už široká verejnosť prostredníctvom zástupcov odborov oslovila predstaviteľov oboch komôr talianskeho parlamentu s požiadavkou, že v prípade, ak chce EÚ demokraticky schváliť túto dohodu, mala by byť schválená všetkými národnými parlamentmi.

Aj na Slovensku sa zástupcovia odborových zväzov zastupujúcich zamestnancov vo verejných službách obrátili na príslušných ministrov, aby na zasadnutí Európskeho obchodného výboru hlasovali proti ratifikácii CETA.

V jednotlivých európskych krajinách sa chystajú veľké demonštrácie, napríklad v Nemecku 17. septembra alebo v Belgicku 20. septembra.

Preto bude pre budúcnosť CETA veľmi dôležité zasadnutie neformálneho výboru ministrov, ktoré sa uskutoční 21.9 v Bratislave a na ktorom budú diskutovať práve o tejto zmluve.

Súvisiace články