Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keď chcete Babiša, Zemana si už nemôžete dovoliť
Zdielať na

Keď chcete Babiša, Zemana si už nemôžete dovoliť

Česi si volia prezidenta, ale v hre je aj ten vulgárny pijan z vysočiny, ktorý práve squatuje na Hradčanoch. Ak mu naši veľkí bratia predĺžia trvalý pobyt, potvrdia, že rozhodnutie opustiť spoločný štát bolo správne. Zvlášť, keď sme im pri delení federácie dokázali zákerne podstrčiť Andreja Babiša. Vývoz ľudí jeho typu je tým najvýhodnejším exportom vôbec. Zvlášť, keď ich máme prebytky.

Naša vlastná dvadsaťpäťročná história nás učí, že aj hlava štátu so slabými kompetenciami môže byť značným prínosom. Michala Kováča si síce nechal zvoliť Vladimír Mečiar, vtedy ešte rozhodoval parlament, no práve on sa stal jeho politickou záhubou. Trochu ťažkopádny starnúci pánko so slamou v topánkach a nulovou vierohodnosťou napokon dorástol do svojej funkcie. Postavil sa mafiánskym praktikám režimu na odpor. Keby neuniesli prezidentovho syna a nezavraždili Roberta Remiáša, možno by sa bol Mečiar udržal pri vláde. A keby bol býval prezident Kováč k Mečiarovi servilný, nič z toho by sa nikdy stať nemohlo.

Z Rudolfa Schustera si budeme pamätať len jeho perforované hrubé črevo. Skutoční zasvätenci azda aj vykúvanie rýľov v medzevskom hámri a drienkovicu. Ale po Schusterovi nezostala, našťastie, žiadna dejinná stopa. Rovnako, ako ani po Ivanovi Gašparovičovi. Občas mu síce z hlavy vybublali veci, ktoré by ani deravé črevo jeho predchodcu nedokázalo vygenerovať, no nebol za tým zlý úmysel. Prezident hlavy štátu to väčšinou myslel dobre, len mu to nemyslelo na plný výkon.

Andrej Kiska nám opäť ukazuje, že hlava štátu môže ovplyvňovať veci, aj keď o nich priamo nerozhoduje. Trebárs tým, že vytvorí ministrovi vnútra priestor, aby naplno prejavil svoje kvality. Alebo tým, že sa verejne ozval, keď polícia a justícia šikanovala a bezdôvodne držala vo väzbe kontroverzného umelca, ktorý protestoval proti vystavovaniu symbolov sovietskej okupácie a boľševických zločinov na verejnom priestranstve. Nejde o pomoc rebelovi, ktorý strháva lepenkové kosáky a kladivá zo sovietskeho pamätníka, ale o to, že tým automaticky dodá aj iným odvahu ozvať sa. Ľudia vedia, že je tu niekto, kto má vplyv a nebude sa explicitným svinstvám nečinne prizerať.

Česi v tomto okamihu nič také nemajú. Majú Babiša s jeho vládou bez legitimity, ktorú aktuálny prezident dočasne podržal výmenou za podporu v prezidentských voľbách. Skúste si predstaviť, že Mečiar by si bol vybral za prezidenta Jána Slotu. Že kde by sme dnes tak asi boli. Také zlé je to dnes v Česku.

Držme bratom Čechom palce, aby sa rozhodli dobre. Byť lepším ako Česko ovládané Babišom a Zemanom by napokon nebolo žiadnym víťazstvom. To dajú aj Bielorusi.

Súvisiace články