Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Môže ísť Andrej von, pani Kisková?
Zdielať na

Môže ísť Andrej von, pani Kisková?

Odkedy je jasné, že Robert Fico na prezidenta republiky kandidovať nebude, nabral odvahu kdekto. Keby sa potvrdilo, že ani Andrej Kiska nemá záujem o ďalšie obdobie v paláci, vedela by si svoju kandidatúru predstaviť dokonca aj Lucia Nicholsonová. Veronika Remišová to skromne odmieta riešiť v tomto okamihu, hoci jej šance sú rozhodne lepšie. Nie na prezidentský palác, len na kandidatúru. Igor Matovič by sa jej mohol pokúsiť zbaviť. Ako kedysi Mikuláš Dzurinda Ivety Radičovej.

Radičovú pozvali do Dzurindovej vlády ako nestranícku odborníčku, ktorá mala vylepšiť imidž strany po brutálnych škrtoch Ľudovíta Kaníka v sociálnej oblasti. Stala sa nesmierne populárnou a najlepší spôsob, ako sa jej zbaviť, bolo poslať ju do vopred prehraného boja o prezidentské kreslo. Hlavou štátu sa síce nestala, no pozbierala milión hlasov, vrátila sa Dzurindovi ako zle zahodený bumerang a napokon ho nahradila na poste volebného lídra i premiéra.

Matovič by sa pokojne mohol pokúsiť zopakovať Dzurindovu chybu. O Remišovej sa už dlhšie hovorí ako o jeho náhrade. Keď sa líder obyčajných dočasne vytratil z politiky a z verejného života, prevzala iniciatívu a dokázala dodať politike OĽaNO nový, príčetný obsah. Lenže Matovič je späť, vo vrcholnej deštruktívnej forme, hlučnejší než kedykoľvek predtým. Predčasne dozretú korunnú princeznú bude musieť niekam upratať a prezidentské voľby sú jednou z možností.

Nicholsonová už také šťastie nemá. Pri miere, v ktorej je schopná porozumieť problémom obyvateľov v osadách, je akurát na tom najsprávnejšom mieste. Jej riešenia sú hudbou pre uši majority, ktorá chce, aby Rómovia neboli, a nie aby sa stali jej integrovanou súčasťou. No v okamihu, keby začali liberáli vážne uvažovať o tom, koho podporiť v prezidentských voľbách, nepochybne by hľadali niekoho, kto má naozajstnú šancu a bude im raz schopný ich podporu oplatiť.

Napokon, keď Robert Fico spomína svojho ministra zahraničných vecí, strieľa muníciou veľkého kalibru. Ak Andrej Kiska pred hlavou štátu uprednostní pozíciu hlavy na krku pani Kiskovej, kurz stávkových kancelárií na Miroslava Lajčáka bude mizerný. V tomto okamihu by to bol rozhodne jeden z favoritov volieb.

V skutočnosti by sa ale všetkým uľavilo, keby Andrej Kiska vyšiel spod papuče a kandidoval aj druhýkrát. Pravdepodobne aj samotnému Ficovi, hoci len tajne, aby to ani jeho poradcovia nevideli. Či by proti nemu kandidát Smeru uspel alebo nie, mal by istotu, že v dôležitých otázkach európskej integrácie bude mať plnú podporu Grasalkovičovho paláca. Opozícia by zasa mohla podporiť Kisku, takže by nemusela mrhať prostriedkami a energiou v prezidentskej kampani.

Kým sa prezident k svojej prípadnej kandidatúre definitívne nevyjadrí, môže snívať každý občan, ktorý v čase voľby bude mať 40 rokov, je bezúhonný, svojprávny a trúfa si pozbierať 15 tisíc podpisov alebo podporu 15 poslancov. Kým pani Kisková povie, či môže ísť Andrej von, ešte sa určite všetci párkrát dobre pobavíme.

Súvisiace články