Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pôjdete do basy, teroristi!
Zdielať na

Pôjdete do basy, teroristi!

Zdroj: SITA

Čoho by sa už mal báť slušný občan, keď jeho vláda pripravuje zákony proti terorizmu? Nuž, predovšetkým svojej vlády.

Ani na Slovensku sa dnes už nedá úplne vylúčiť, že sa stanete terčom teroristického útoku. Ale pravdepodobnosť, že vás v Bratislave zasiahne guľka alebo bomba islamistického fanatika, je astronomicky malá, kým Ficove antiteroristické zákony vás zasiahnu nevyhnutne.

Výrok, že „nijaký občan si nemôže byť istý svojim majetkom, slobodou ani životom, kým zasadá zákonodarný zbor,“ sa posúva z politického humoru do politického hororu: ak niekoho obvinia z terorizmu, automaticky pôjde do väzby. Obvinený z terorizmu nebude mať rovnaké práva, ako človek obvinený z obyčajného zločinu. Tajná služba dostane silnejšie právomoci. Aj keby preto bolo treba meniť ústavu. A to všetko v skrátenom legislatívnom konaní.

Menej práv pre ľudí, viac práv pre fízlov. Bez diskusie.

Zrušíme prezumpciu neviny a na koho tajný ukáže prstom, automaticky pôjde za mreže, pravdepodobne na dobu neurčitú. Na rozdiel od pedofilného vraha chyteného pri čine, nebude mať všetky možnosti obhajoby. Počkajme si na konkrétny návrh zákona, no prekvapilo by, keby ho nemohli držať zavretého bez toho, aby k nemu pustili jeho advokáta či blízkych. Lebo všetko v jeho prípade bude tajné. Vrátane miesta, kde ho budú držať a skutkov, z ktorých bude obvinený.

Ficov návrh, nech by znamenal akýkoľvek obrovský skok k totalitnému policajnému štátu, hladko prejde. Aj keby naň bolo treba ústavnú väčšinu. Ak na ňom bude opozícia niečo kritizovať, tak nedostatočnú tvrdosť. Nikto v súčasnej opozícii neponúka k Ficovi alternatívu, oni sa ho snažia nahradiť. Nechápu, že nikto z nich nemôže byť lepším Ficom, ako Fico.

Aj občan, dokonca i ten, ktorý Fica nikdy nevolil, mu bude tlieskať. Aspoň spočiatku. Ťažko mu napokon vyčítať, že sa moslimov bojí a spája si ich s terorizmom.

Skúste si predstaviť, že v tmavej uličke uvidíte skupinku mladých mužov s vyholenými hlavami, v bomberoch a martenskách. Vyhnete sa im, alebo budete zblízka skúmať, či to náhodou nie sú SHARP, čiže skinhedi, ktorí mlátia výhradne neonacistov a pre vás sú absolútne neškodní? Tak tak isto sa cíti normálny priemerný človek na smrť vydesený Ficovými rečami, keď vidí moslima.

V okamihu, keď si občan uvedomí, že sa nemal báť mohamedána, ale svojej vlastnej vlády a jej tajných fízlov, bude už neskoro. Jeho strach už bude úplne racionálny a opodstatnený. Alebo bude držať hubu a pochodový krok, alebo sa stane teroristom a pôjde za mreže.