Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maroš Ovčarik: Ako investovať a pritom sa nepopáliť
Zdielať na

Maroš Ovčarik: Ako investovať a pritom sa nepopáliť

Chcete vlastniť akcie spoločností ako napríklad Facebook, Google, alebo Apple. Čo by ste mali vedieť predtým, ako sa rozhodnete investovať, aj o tomto je tento článok.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas.

Začínajúci investor má viacero možností, ako môže vlastniť akcie top spoločnosti. Môže voliť kúpu akcií konkrétnych spoločnosti na priamo, cez vybraného brokera, alebo napríklad radšej siahnuť po podielových fondoch.

Podielový fond, ako kôš väčšieho počtu vybraných cenných papierov, riziko automaticky rozkladá. Portfólio v ňom denne spravuje profesionálny portfólio manažér. Pri kúpe akcií na priamo si za nakúpené portfólio zodpovedá investor sám. Práve preto veľa začínajúcich investorov investuje radšej cez podielové fondy.

Tým, že fondy investujú do väčšieho počtu cenných papierov, každý papier tvorí len malé percento z celkovej investície. To je jeho veľká výhoda, na druhej strane aj slabé miesto. Ak akcie Apple v technologickom portfóliu výrazne poskočia nahor, ťažko to výraznejšie ovplyvní hodnotu celého portfólia. Platí to ale aj opačne. Predstavte si príklad. Investor má v portfóliu dve spoločnosti, z každej po desať akcií a každá akcia ma hodnotu 100€. Ak cena jednej z akcií klesne o 25%, hodnota celého portfólia klesne z 2.000 € na 1.750 €, čo je pokles o 12,5 %. Ak by ale bolo jeho portfólio zostavené z dvadsiatich rôznych spoločnosti, z každej po jednej akcii v rovnakej hodnote 100 €, v takomto prípade by pokles jednej akcie o 25% znamenal pokles hodnoty celého portfólia len o 1,25 %. A rovnaký princíp ale znásobený funguje, ak je v portfóliu nie desať, ale niekoľko desiatok alebo stovák spoločností. Vplyv jednej spoločnosti na celom portfóliu je významne limitovaný.

Podielové fondy sú vhodné pre strednodobý aj dlhodobý investičný horizont. Ich hlavnou úlohou je dlhodobý, stabilný rast, nie prudké každodenné výkyvy. A to napríklad aj s využitím cost averaging efektu, tzv. priemerovania nákupnej ceny pri pravidelnom dlhodobom investovaní. Takto investor zarába nielen pri náraste ceny akcií, kedy mu rastie hodnota celkovej investície, ale aj pri poklese, pretože vtedy nakupuje nové podiely lacnejšie.

Podielové fondy sú dobrou ochranou aj pred nesystémovým rizikom. Nesystémové riziko nesúvisí s vybraným sektorom, ale môže ohroziť konkrétnu spoločnosť. Napríklad prírodná katastrofa, súdny spor, prípadne vážna chyba kľúčového výrobku. Toto sú príklady riziká, ktoré sa môžu stať jednej spoločnosti, ale nie je pravdepodobné, že by postihli celý sektor. Systémové riziká zase môžu postihnúť celý sektor a voči nim sa už chráni ťažšie. Preto ak sa investor rozhodne investovať, mal by vnímať aj takýto rozmer rozkladania rizika, či je jeho portfólio dostatočne diverzifikované napríklad medzi veľkými aj malými spoločnosťami, medzi sektormi navzájom, medzi regiónmi ako aj medzi typmi cenných papierov, akciami, dlhopismi a pod. Všetko podľa jeho tolerancie k riziku.

Investovanie priamo do akcií konkrétnej spoločnosti môže byť zase alternatívou pre tých, ktorí očakávajú nadpriemerné zisky, ale na druhej strane sú pripravení aj na vysoké straty, v extrémnom prípade aj na stratu celej investície. Na niečo, čo by nemalo nastať v pomalšom a stabilnejšom svete podielových fondov. Takýto typ investovania si však vyžaduje potrebu dobre rozumieť finančným trhom, vedieť  čítať finančné správy, rýchlo ich vyhodnocovať a reagovať. Všeobecne platí, že investovanie do individuálnych akcií je príležitosť pre tých, ktorí okrem nevyhnutnej odbornosti disponujú aj dostatkom voľného času.

To všetko sú len niektoré faktory zamerané na potenciálne riziká. Ak sa preto rozhodnete investovať, rozumné je zvážiť všetky za aj proti, prípadne sa poradiť. Pretože kúpou akcií celý proces investovania len začína.

Súvisiace články