Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezident na Galkov otvorený list neodpovie
Zdielať na

Prezident na Galkov otvorený list neodpovie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po novoročnom prejave prezidenta Andreja Kisku naň zareagoval podpredseda SaS, Ľubomír Galko, obsiahlym otvoreným listom. Za podpornými slovami plnými obdivu položil zásadnú otázku, na ktorú by rád počul jednoznačnú odpoveď. Plánuje Andrej Kiska založenie vlastnej politickej strany?

Už niekoľko mesiacov sa v pravidelných intervaloch dostávajú na povrch špekulácie, či sa z prezidenta Andreja Kisku stane stranícky politik. Mlčanie prezidenta tieto dohady v očiach mnohých len potvrdzuje. Prezident vo svojom ostatnom vystúpení v diskusnej relácii verejnoprávnej televízie na priamu otázku moderátora opäť neodpovedal jednoznačne, vstup do politiky nepoprel, ani nevyvrátil. Podľa podpredsedu SaS, Ľubomíra Galka, to nie je správne. Ako píše v otvorenom liste prezidentovi: "U niektorých ľudí vyvolávate očakávania návratu mesiáša, iní Vám začínajú nedôverovať. Výsledok? Len tým podporujete iracionálny prístup k politike a problémom štátu."

Politológ to vidí inak

Prezident na Galkov otvorený list nebude reagovať, podľa jeho hovorcu, Romana Krpelana, k tejto téme už povedali všetko. Najviac to má vystihovať veta, ktorú povedal Andrej Kiska médiám už pred niekoľkými mesiacmi: "Rád hovorím, že ak chceš rozosmiať boha, povedz mu o svojich plánoch." Politológ Grigorij Mesežnikov Kiskove mlčanie chápe a podporuje: "Prečo by sa mal vôbec vyjadrovať, on má odpovedať na otázky týkajúce sa jeho funkcie, nie na špekulácie." Mesežnikov si myslí, že je pochopiteľné, že niektorí politici chcú z Kisku vydolovať jeho stanovisko k politike. Môžu sa obávať, že by im prebral voličov. Podobne to zrejme vníma aj časť verejnosti, minimálne na Facebooku strany SaS sa tak v komentároch vyjadrili viacerí. Galko tieto pohnútky odmieta, hovorí skôr o obavách z toho, že: "Slušné a demokratické Slovensko nemá za Vás náhradu."

Facebook

​Funkčné obdobie dotiahne do konca

Mesežnikov je presvedčený, že Kiska zotrvá vo funkcii prezidenta až do ďalších prezidentských volieb: "Ako prezident dokáže viac." Vyslyšal by tak aj vôľu ľudu. V prieskume agentúry Focus sa ešte vo februári proti tomu, aby Kiska založil politickú stranu, vyjadrilo až 77 percent opýtaných a ďalších 9 percent sa k otázke nevedelo vyjadriť. Dlhodobo sa teší prvenstvu aj v prieskumoch o dôveryhodnosti politikov. Súčasné funkčné obdobie sa mu skončí prezidentskými voľbami v roku 2020. Ak by sa mali splniť predpoklady politológov, minimálne do toho termínu bude v Grassalkovichovom paláci sedieť Andrej Kiska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy