Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kapitalizmus po záruke? O budúcnosti diskutujú ekonomické špičky sveta
Zdielať na

Kapitalizmus po záruke? O budúcnosti diskutujú ekonomické špičky sveta

Koniec kapitalizmu na dosah a zrod novej éry. Aj o tomto sa momentálne diskutuje na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Problémy systému, ktorý vládne svetu teda už neškrú len mladých idealistov, sociológov, humanistov, či filozofov, ale aj ekonomické špičky sveta.

Končí kapitalizmus doba expirácie?

Žeby systém založený na súkromnom vlastníctve, súťaži a tvorení ziskov, teda kapitalizmus, nepasoval do 21. storočia? "Povedzme si to na rovinu. Keď sa pozrieme na súčasné biznis modely, skutočne nefunguje všetko tak ako má. Všetko je nastavené na konzum. Nemáme k tomu už ani zdroje surovín na svete. Otázkou teda ostáva, aké budú ďalšie modely," myslí si riaditeľ Svetového fóra Robert Greenhill.

Podľa neho sa kapitalizmus dostal do nepríjemnej špirály, ktorej vyústením je protekcionizmus, nacionalizmus, populizmus a sociálny rozvrat. A malo by prísť k tzv. veľkej transformácii... Preto top témou má byť práve Európa - situácia je síce momentálne pokojnejšia, no prognózy veľmi optimistické nie sú. "Je čas na reset, redizajn. Chce to určite nejaké inovácie," upozorňuje Sharan Burrow z Medzinárodnej konfederácie obchodu.

Vraj prichádza nová éra talentizmu

Západný svet údajne stratil morálny kompas. Svet by sa už nemal volať len rast HDP a zisk nadnárodných spoločností. Budúcnosť by mala patriť talentu a morálke. Prichádza nová éra talentizmu.

No kapitalizmus nestratil všetkých svojich stúpencov. Bill Gates si myslí, že je to dobrý systém, podporujúci inovácie a činiaci svet lepším. Otázky konca kapitalizmu v tejto podobe však neboli len halucinogénnym výplodom účastníkov fóra. Ide o top tému, ktorou sa zaoberala napríklad aj spravodajská CNN s hviezdnym moderátorom Richim Questom....

Osvaldo Zoom/ ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy