Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Záchrana eura vytiahne z vrecka každého Slováka 1 851 €!
Zdielať na

Záchrana eura vytiahne z vrecka každého Slováka 1 851 €!

Možné náklady na záchranu eura na jedného obyvateľa Slovenska dosahujú v súčasnosti zhruba 1 851 eur. Vyplýva to z analýzy Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS. Ten podrobne rozobral takzvaný euroval.

Celkový objem prisľúbených úverov, garancií a nakúpených dlhopisov na jedného Slováka v súčasnosti dosahuje spomínaných 1 851 eur.

Daň je podstatne menej...

Z existujúcich záchranných mechanizmov boli doteraz poskytnuté úvery a nakúpené dlhopisy v celkovej výške 350 eur na jedného Slováka. "Pre porovnanie daň z príjmu fyzických osôb prepočítaná na jedného obyvateľa je 321 eur," uvádza INESS vo zverejnenej analýze.

Najväčší podiel na možných nákladoch obyvateľov Slovenska predstavujú garancie v rámci Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), teda tzv. dočasného eurovalu, v rámci ktorého predstavujú dohodnuté garancie na jedného obyvateľa 1 422 eur. Náklady z nákupu dlhopisov problematických krajín Európskou centrálnou bankou (ECB) vyčíslil INESS na 272 eur.

Euroval? Čas na výdych

Počas hektických dvoch rokov sa podľa inštitútu uskutočnilo množstvo krízových summitov s cieľom riešiť akútne problémy eurozóny a zachrániť euro, pričom bolo vytvorených viacero nových záchranných mechanizmov, úverových rámcov a nových politík Európskej centrálnej banky. "Prehľad v nich už nemajú ani mnohí politici, nieto ešte obyvatelia, ktorých záujmy majú reprezentovať," dodáva INESS.

Kolabujúce krajiny Eurozóny si môžu ako - tak vydýchnuť. Od júla ich podrží takzvaný trvalý Euroval. Dohodli sa na tom ministri financií v Bruseli. Jeho výška by mala byť pol bilióna eúr. Zaujímavé pritom je, že ešte ani nezačal platiť a už sa dohaduje, že sa má navýšiť. A zadlžovanie tak pokračuje...

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy