Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko 2011: Stalo sa uplynulý rok...
Zdielať na

Slovensko 2011: Stalo sa uplynulý rok...

Zemetrasenie, vyčíňanie kanibala, poriadna blamáž a zlodejina. Ani tento rok sa Slovensku nevyhli udalosti, ktoré vyrážali dych. Tu je prehľad tých najvýnimočnejších z nich...

Počas zemetrasenia tancovali skrine

29. januára podvečer. Na západnom a južnom Slovensku tancujú poháre, skrine, stoličky, ľudia cítia chvenie. Po počiatočnom šoku sa dozvedajú, že išlo o stredne silné zemetrasenie, ktoré malo epicentrum pri maďarskom meste Tatabánya. Otrasy trvali 12 sekúnd. V Komárne, ktoré bolo zo slovenských miest najbližšie k maďarskému epicentru, viacero rodín vybehlo z obytných blokov a mali strach vrátiť sa späť kvôli obavám z opakovaných záchvevov. Zemetrasenie zaznamenali Komárňania najmä na vyšších poschodiach obytných domov, ktoré pohyb zeme citeľne rozkýval. Našťastie u nás neboli zaznamenané žiadne škody.

Trapas s deaflympiádou

Slzy, beznádej, zlosť. Po otrasoch v Maďarsku sa otriasol svet aj hluchonemým športovcom. A to pre blamáž v podobe vytunelovanej a nakoniec aj zrušenej zimnej deaflympiády vo Vysokých Tatrách. Hodiny strávené na tréningu, stratený čas a peniaze im nikto nevráti. Medzinárodný výbor športu nepočujúcich akciu oficiálne zrušil týždeň pred jej začiatkom. V Tatrách sa už vtedy pohybovali dokonca niektoré zahraničné družstvá. Šéfa slovenského deaflympíjskeho výboru Jaroslava Rudu obžalovali zo sprenevery 1,6 milinóna eur. Proces stále pokračuje. Slovensko utrpelo hanbu, na ktorú za našimi hranicami len tak nezabudnú.

Vyčíňanie kanibala

Šokujúca správa zo Slovenska však obletela svet začiatkom mája. Kanibal plánoval zabiť a zjesť Švajčiara, ktorý údajne chcel zomrieť.  Mateja Čurka však pri policajnej akcii v lese pri Kysaku muži zákona postrelili. Tam sa mal stretnúť so svojou obeťou a zjesť ju. Švajčiar sa však zľakol, ohlásil to na polícii a tá nasadila policajného agenta. Matej Čurko zraneniam v nemocnici po pár dňoch podľahol. Po smrti kanibala z Kysaku však na povrch vyplávali ďalšie desivé skutočnosti. V lese, kde sa chystal vraždu spáchať, našli oltár a v blízkom hrobe dve ženské rozštvrtené telá. Ukázalo sa, že mŕtve mladé ženy má na svedomí práve Čurko. Vyšetrovanie stále nie je úplne uzavreté.

Búriaci sa učitelia

Situácia v školstve je podľa učiteľov neúnosná a ich platy malé. Tvrdili, že ak im vláda nepridá, sú ochotní štrajkovať. Svoje postoje napokon dali najavo v Bratislave. Učitelia z celého Slovenska tam prišli protestovať uprostred septembra. Akcia sa uskutočnila len dva týždne po fiasku, ktoré sa odohralo v uliciach niekoľkých miest. Zopár pedagógov vtedy zbieralo podpisy od ľudí na podporu svojich požiadaviek. Hoci učitelia ohľadom splnenia ich požiadaviek neuspeli, od zatvorenia škôl ich odborári napokon upustili. Vyslúžili si za to tvrdú kritiku od radových pedagógov, ktorí neskôr založili nové odbory.

Pád Radičovej vlády

Numerológovia predpovedali, že rok 2011 bude pre Slovensko náročný. Tí ktorí videli v magickej zostave čísel pád vlády, si zvýšili svoj kredit. 11. októbra 2011 totiž nevyslovili poslanci strany Sloboda a Solidarita dôveru vlastnej vláde. A to kvôli odporu k eurovalu, ktorý má zachrániť krachujúcu európsku ekonomiku. Liberálni ministri z kabinetu však ani po jeho povalení neodišli a na svojich kreslách sa úspešne držia až doteraz. O flek prišiel jedine Ľubomír Galko, po tom, čo vypukol obrovský odpočúvací škandál. Radičovej vláda odíde až po predčasných voľbách. Tie sa uskutočnia v sobotu 10. marca.

Historická vzbura lekárov

Po úspešnej akcii českých lekárov Ďekujeme odcházíme! sa prebudili aj Slováci. Vyše dvetisíc lekárov z nemocníc podalo výpovede. K odchodu lekárov napokon aj reálne došlo a vláda musela na Slovensku vyhlásiť núdzový stav. To však pomohlo len sčasti. Doktori si totiž vyberali hromadné péenky a tak do špitálov aj tak nedorazili v potrebnom množstve. Rokovania kabinetu s lekárskymi odborármi sa naťahovali až napokon sa obidve strany dohodli. Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik musel zvýšiť platy a stopnúť aj transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Na výplatnej páske sa pridalo aj zdravotným sestrám. Nespokojenci však stále upozorňujú, že do rezortu ide katastrofálne málo peňazí a poskytnúť primeranú liečbu pacientovi je čoraz ťažšie.

Prehľad udalostí roku 2011 pokračuje zajtra časťou o slovenských súdnych procesoch. 

Kanibal s obeťami - Lucia Uchnárová a Elena Gudjáková

noviny.sk/Peter Murcko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy