Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
PRIESKUM: Štát stojí každého Slováka 4 382 €...
Zdielať na

PRIESKUM: Štát stojí každého Slováka 4 382 €...

Každého Slováka stojí štát ročne 4 382 €. K takémuto zisteniu prišiel ekonomický inštitút Iness. Zdá sa vám toto číslo astronomické? Tak vedzte, že na budúci rok to bude ešte o 1870 € viac. Prepočet na jedného obyvateľa priniesol denník Nový Čas.

Matematika hovorí jasnou rečou - čím viac míňa štát, tým viac sa aj zadlžuje. Každý Slovák tak zaplatí ročne za služby štátu neuveriteľných 4 000 €! Je to takmer o stovku viac ako vlani. Dlh na občana sa tento rok zvýšil o celých 609 €... Kompletný prepočet výdavkov štátu na jedného obyvateľa nájdete TU.

Každoročne dochádza aj k rastu rozpočtovaných výdavkov štátu. Občania by v roku 2012 mali zaplatiť viac na daniach a odvodoch, štátne úrady viac zaplatia za energie, ale viac napríklad platíme každý rok aj za úroky za štátny dlh. Najviac peňazí ide na starobné dôchodky, najmenej naopak na kultúru (ako sú divadlá, múzeá či granty). 

A príčina? Napriek kríze a hrozbe krachu krajín eurozóny sa Slovensko stále viac a viac zadlžuje. Politici sa málo snažia o to, aby šetrenie pocítili samotní občania. Ekonomický rast v Európe sa spomalil a my veselo exportujeme naše produkty von...

PoložkaCena na občana
Starobné dôchodky779 EUR
Pomoc v hmotnej núdzi49 EUR
Zdravotná starostlivosť573 EUR
Členstvo v EÚ116 EUR
Úroky a správa štátneho dlhu224 EUR
Rodinné prídavky a príspevky150 EUR
Cesty186 EUR
Podpora bývania41 EUR
Základné školy plus služby203 EUR
Podpora poľnohospodárov217 EUR
Polícia121 EUR
Armáda129 EUR
Divadlo, múzeá, granty16 EUR
Iné 782 EUR

Kde bolo tam bolo, tam sa u nás ťažko žilo. Málo zarábalo a veľa platilo. Na pozadí veľkej svetovej ekonomiky máme na malom Slovensku kopec vlastných starostí. Máme drahý benzín, a najnovšie zistenia hovoria, že až 20 percent ľudí je ohrozených energetickou chudobou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy