Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obamov prejav o stave Únie. Odsúdil v ňom nerovnosť
Zdielať na

Obamov prejav o stave Únie. Odsúdil v ňom nerovnosť

Americký prezident Barack Obama predniesol v utorok večer vo Washingtone výročný prejav o stave únie pred oboma komorami Kongresu a odsúdil v ňom ekonomickú nerovnosť v Amerike. Hodil tak rukavicu do ringu, v ktorom bude s republikánmi tento rok v novembri zvádzať tvrdý boj o svoje znovuzvolenie do prezidentského úradu.

Prejav o stave únie je vždy jednou z najväčších politických udalostí v USA a Obama sa vďaka nemu opäť stal stredobodom pozornosti. Posledné mesiace ho totiž zatieňoval ostrý súboj medzi republikánmi, ktorí sa chcú stať jeho súpermi v novembrových voľbách. Podľa očakávania mali Obamov prejav sledovať v televízii desiatky miliónov ľudí.

Únia je čoraz silnejšia

Obama v prejave vyhlásil, že únia "je čoraz silnejšia". Obvinil však republikánov, že bránia záujmy bohatých na úkor všetkých ostatných. Svoje vyjadrenia o ekonomickej nerovnosti si ani nemohol načasovať lepšie. Republikánsky uchádzač o nomináciu v prezidentských voľbách Mitt Romney v utorok už skôr po politickom nátlaku zverejnil svoje daňové priznanie a vyšlo najavo, že v roku 2010 zarobil takmer 22 miliónov dolárov, ale zaplatil daň iba vo výške približne 14 percent. To je menšie percento, než platia mnohí Američania zo strednej vrstvy.

Navrhol lacnejšie hypotéky pre majiteľov domov 

Obama v prejave navrhol, aby milionári platili vyššie dane - aby tí, čo zarábajú ročne milión dolárov a viac, platili najmenej 30-percentné dane. Prezident ďalej navrhol lacnejšie hypotéky pre majiteľov domov, čo by mohlo stimulovať rast ekonomiky, zmietajúcej sa v problémoch. Šéf Bieleho domu tiež navrhol zrušiť daňové stimuly, vďaka ktorým je pre americké firmy atraktívnejšie presúvať pracovné miesta do zahraničia.

Obama uviedol, že polovica úspor, získaných ukončením vojen v Iraku a Afganistane, by sa mala využiť na pokrytie nových investícií v americkej infraštruktúre, ako sú cesty a železnice.

Rozširovanie nových vzťahov a vplyvu v Ázii

Hoci v prejave dominovali domáce témy, Obama rozprával aj o rozširovaní nových vzťahov a vplyvu v Ázii. Pritom však zdôraznil, že staré spojenectvá v Európe a v iných častiach sveta sú teraz silnejšie než kedykoľvek predtým. Americký prezident tiež vyzval na vytvorenie nového orgánu, ktorý by postihoval neférové a podvodnícke obchodné metódy po celom svete vrátane Číny.

Vládny dlh je 15,2 bilióna 

Obama čelí po troch rokoch vládnutia značným problémom. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Američania sú rozdelení v názore na jeho celkový výkon v prezidentskom úrade, ale nie sú spokojní s tým, ako rieši ekonomické otázky. Ekonomika v USA sa síce zlepšuje, ale nezamestnanosť stále dosahuje až 8,5 percenta. Vládny dlh je 15,2 bilióna dolárov, čo je rekord. Keď Obama nastupoval do Bieleho domu, dlh bol menší, 10,6 bilióna dolárov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy