Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prehľad najdôležitejších zmien v pravidlách pre vodičov
Zdielať na

Prehľad najdôležitejších zmien v pravidlách pre vodičov

Vodiči, čakajú vás tvrdšie tresty za porušenie predpisov! Doživotné odobratie vodičského preukazu a nad jedno promile rok basy. To sú zmeny, s ktorými prichádza minister vnútra Daniel Lipšic a dopravní experti nenamietajú.

Trikrát a dosť! Podobný spôsob potrestania hriešnikov čaká aj na nepoučiteľných vodičov, ktorých policajti opakovane prichytili jazdiť pod vplyvom alkoholu.

Tri razy pritom bude musieť byť vodič pristihnutý v rozsahu desiatich rokov. Alkohol za volantom tiež bude trestný čin a to v prípade, ak vodič nafúka nad jedno promile. Za takýto priestupok môže dostať vodič po novom až jeden rok väzenia!

"Druhá významná zmena sa týka ustanovenia, ktorým umožňujeme, aby vodičské preukazy získali osoby, ktoré majú 17 rokov," vyhlásil Lipšic. Takýto mladí vodiči však budú môcť jazdiť len v doprovode vodiča s 10-ročnou praxou.

Názor odborníka

Ministerstvo vnútra si od tejto zmeny sľubuje vyššiu bezpečnosť na cestách. Podľa dopravného experta Jozefa Drahovského je to dobrý nápad. "Umožnenie rodičom, aby jeden rok dozerali pri jazde svojich detí spôsobilo to, že v Nemecku poklesla nehodovosť mladých vodičov o jednu tretinu," zdôraznil expert.

Najdôležitejšie zmeny

- vodičský preukaz od 17 rokov

- preškoľovací kurz a návrat do autoškoly

- alkoholové 3x a dosť

- tresty pre čerstvých vodičov

- bezpečná vzdialenosť sa bude merať na sekundy

- chodci musia dať prednosť električke

- ohrozenie chodcov na priechode závažný priestupok

- najväčšími pánmi premávky budú električky. Tým budú musieť dať prednosť nielen autá, ale po novom aj chodci.

- Ohrozenie chodcov na priechode sa bude trestať pokutou vo výške 60 - 300 eur.

Novela zákona ide tento týždeň do pripomienkového konania. Musí ju však ešte schváliť vláda aj parlament. Ak sa tak stane, platiť od 1. septembra tohto roku.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy