Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Firmy sa snažia zaujať bizarnými ponukami. Oplatí sa vám meniť prácu?
Zdielať na

Firmy sa snažia zaujať bizarnými ponukami. Oplatí sa vám meniť prácu?

BRATISLAVA / Jednorožec, Batman a Robin, či dokonca Myšací kožúšok. Aj takto vyzerá snaha firiem zaujať vhodných kandidátov na ich voľné pracovné pozície. Aký trend sa očakáva v tomto roku a oplatí sa vám práve teraz meniť prácu?

​Kto sa chce ako prasiatko v žite mať, musí sa ako taký jednorožec nalietať. Teda aspoň podľa niektorých pracovných ponúk. Našli sa medzi nimi naozaj magické. Hľadal sa jednorožec do kuchyne na východe. Čo presne jednorožec človek v kuchyni robil, nevieme. Hľadal sa aj operátor do skladu pre Mikuláša. Ponuka dokonca začala citoslovcom, hohoho.

Boli aj pozície, kde firmy hľadali guľometčíkov. Našťastie len slovný a firma hľadala výrečného človeka. Aby toho nebolo málo, jedna firma potrebovala Batmanovho pomocníka, Robina. "Ten mal byť súčasťou projektového manažmentu firmy," povedala Ľubica Melcerová, PR manažérka Profesie. 

Nedostatok zamestnancov je vo všetkých odvetviach

Pre personalistov ide o bizarné ponuky. Môžu však zaujať a dôvod prečo to firmy robia, je prostý. Percento firiem, ktoré nevedia zohnať vhodných kandidátov je neuveriteľné. "Až 79 % našich zamestnávateľov má problém," uviedla Zuzana Rumiz, prezidentka Asociácie personálnych agentúr Slovenska. V Česku je to napríklad 66 %. Nedostatok zamestnancov nie je pritom už len tých kvalifikovaných. "Nedostatok možno zaznamenať naprieč všetkými odvetviami," povedal Martin Hošták, generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov.

Z pohľadu zamestnancov je naopak situácia na zmenu práce najvýhodnejšia od vypuknutia pandémie. Najčastejší dôvod, prečo, je úplne jasný. "Najčastejšou motiváciou na zmenu práce je jednoznačne plat," poznamenala Melcerová. 

Firmy budú mať tak stále zložitejšie, ako udržať zamestnancov. Najmä tých mladších. Už sa im nechce pred šéfmi len šúchať nohami a čakať roky, že si niekto všimne ich plusy. Každý Slovák, čo robiť chce a vie pracovať, sa tak o svoju prácu určite báť nemusí a asi ani o to, aby si vypýtal viac, ale treba rozumne. "Vyzdvihnúť to, čo je pozitívne vo vykonávaní svojej práce a spoliehať sa na nedostatok pracovníkov," doplnila Rumiz.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy