Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mikloš pre Wall Street Journal: Nepomôžeme!
Zdielať na

Mikloš pre Wall Street Journal: Nepomôžeme!

Zdroj: tasr

"Čo je to za kapitalizmus, ak sú zisky súkromné, no straty sa rozdeľujú medzi celú spoločnosť?," pýta sa v denníku Wall Street Journal slovenský minister financií Ivan Mikloš.

Snahy zachrániť spoločnú európsku menu poskytovaním finančnej pomoci zadlženým krajinám sú neúspešné, pričom v priebehu najbližších dvoch rokov sa môžu finančné tlaky ďalej zosilňovať. Vo štvrtok to v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal uviedol minister financií Ivan Mikloš.

Nové pravidlá, ktoré po roku 2013 umožňujú preniesť náklady na finančnú pomoc čiastočne aj na investorov, so sebou podľa neho nesú riziko "zvýšeného tlaku na trhy, aby celé bremeno preniesli na daňových poplatníkov". Ako ďalej Mikloš v rozhovore povedal, spojenie financií krajín eurozóny nie je riešením pretrvávajúcich problémov jednotnej európskej meny. "Hlavná zodpovednosť a snaha musí byť na národnej úrovni," uviedol Mikloš.

Vlády členských štátov EÚ musia podľa slovenského ministra financií dodržiavať fiškálne pravidlá a vysvetliť ľuďom, že nič nie je zadarmo. "Musíme platiť účty a tvrdo pracovať ak chceme lepšie žiť," povedal Mikloš. Podľa neho je poskytovanie pomoci zadlženým krajinám ako Grécko a Írsko nebezpečné a neefektívne.

Najčítanejšie správy