Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Na lacné hypotéky zabudnite, odkazuje Národná banka Slovenska
Zdielať na

Na lacné hypotéky zabudnite, odkazuje Národná banka Slovenska

BRATISLAVA / Zabudnite na dobré časy úverov a aj na dostupnosť bývania. Najmä tí mladší z vás. Takto znie nelichotivý ekonomický odkaz Národnej banky Slovenska. Jej ekonómovia napriek tomu zatiaľ nevidia kritický stav ohľadne splácania už existujúcich úverov. Napriek tomu by rovnako ako bežní ľudia, radi vedeli ako to vláda presne myslí s pomocou pri hypotékach.

Zdražovanie a vyššie úrokové sadzby urobili na trhu s realitami a hypotékami svoje. "Dostupnosť bývania nám prudko poklesla," potvrdil Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS. Banky poskytli o tretinu menej úverov ako v roku 2021 a vyššie sadzby zasiahli najmä mladých dlžníkov.

Národná banka má zároveň upozornenie pre všetkých, ktorí by čakali, že sa vrátia staré dobré hypotekárne časy. "Nemôžeme očakávať to, čo sme tu mali predtým, že hypotéka bola za jedno percento. Tieto doby sú už preč," uviedol Vladimír Dvořáček, člen bankovej rady NBS. Napriek tomu národná banka, rovnako ako pred letom, nebije na poplach. "Väčšina dlžníkov to zatiaľ zvláda," informoval Dvořáček.

Ekonómovia národnej vláde odporúčajú - keď už chce pomáhať, tak najviac ohrozeným skupinám dlžníkov. Ako to chce ale kabinet urobiť, rovnako ako pri bankovom odvode, centrálna banka nevie. "Zatiaľ k tomu nemáme žiadne detailné návrhy," podotkol Ličák. "Rezort financií rieši naraz viacero dôležitých tém, no tie budú najskôr súčasťou koaličných rokovaní a až následne budú predstavené verejnosti," informoval Pavol Kirinovič, hovorca Ministerstva financií SR. "Predchádzajúcej vláde bolo vyčítané, že všetky zákony sa robili na kolene, mimo verejnej diskusie. To určite nie je v poriadku," uviedol Ľuboslav Kačalka, komentátor portálu TREND. 

Podľa národnej banky teda situácia zatiaľ kritická nie je. Celé to však stojí a padá na zamestnanosti. "Napríklad by sa zhoršila situácia na trhu práce, tento problém by mohol byť závažnejší," podotkol Dvořáček. "V takom prípade aj tá miera zlyhaných úverov by bola vyššia," doplnil Kačalka. Ekonomická predpoveď je taká, ako počasie vonku - takže nič moc. Okrem ekonomických mrakov aj prievan v peňaženke. "Inflácia na Slovensku bude dlhšie ako v iných krajinách. To vidíme, že dnes sme v oblasti inflácie vyššie," uviedol Dvořáček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy