Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko je v červených číslach: V priemysle nás už ťahá len jeden sektor
Zdielať na

Slovensko je v červených číslach: V priemysle nás už ťahá len jeden sektor

BRATISLAVA / Do mínusu sa prepadol priemysel, klesol export a spomalil aj hospodársky rast. Slovákov naďalej trápi aj inflácia, ktorá síce klesá, no stále útočí na naše peňaženky. Jeseň teda ekonomicky nevyzerá vôbec nádejne a vyhliadky sú veľmi otázne. Situácia vo svete, od ktorého závisí naša ekonomika, je veľmi nestabilná. Asi jediným plusom je zatiaľ stabilná zamestnanosť. S prácou sa to všetko dá lepšie zvládnuť.

​Ekonomika v treťom štvrťroku oproti jari spomalila. Dole ju ťahala najmä stále klesajúca domáca spotreba a tým pádom aj menšie tržby v maloobchode. Do červených čísiel sa v septembri vrátil priemysel. K poklesu prispela väčšina jeho kľúčový odvetví, vrátane výroby áut. Nedarilo sa ani energetike. Na priemysel je naviazaný aj zahraničný obchod. Tam to doteraz šlo. "Prebytok zahraničného obchodu, to znamená previs exportov nad importami dosahuje až 3,6 miliardy, čo je veľmi dobrý výsledok," uviedol Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne.

September už tak dobrý nebol. Export oslabuje a import ešte viac. "Export medziročne klesol, bolo to prvýkrát po ôsmich mesiacoch. Celovo z desiatich zložiek boli v pluse len dve," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová. Vývoz naďalej ťahajú automobilky, ktoré inak ťahajú našu ekonomiku celkovo. "Zatiaľ, čo všetky ostatné priemyselné odvetvia zaznamenávajú poklesy," doplnil Horňák. Analytici ani veľké zlepšenie neočakávajú. Európska ekonomika by mohla rásť jednopercentným tempom, čo síce nie je recesia, ale je to málo.

Slováci stále pociťujú vysokú infláciu

Problémom samotných Slovákov je potom už druhým rokom vysoká inflácia, ktorej nestíha to najdôležitejšie. "Napriek tomu, že platy nám nám v tomto roku rastú nominálne celkom slušne, stále to nestačí na takto vysokú infláciu," hovorí Eva Sadovská, analytička Wood & Company.

Na dobrých číslach sa drží aspoň zamestnanosť. Pohľad na posledné mesiace nám ale ukazuje, aká krehká a nestabilná situácia v ekonomike vládne. Slovensko má zároveň zaťatú štátnu sekeru hlbšie ako kdekoľvek v Únii a treba ozdravovať verejné financie. Dávajú sa tak preč predvolebné ružové okuliare sľubov a financmajster sľubuje nasledovné. "Budú opatrenia, ktoré nebudú veľmi pekné a budú ešte horšie," povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy