Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vláda chce pomôcť s drahými hypotékami. Pomoc bude, ale aká?
Zdielať na

Vláda chce pomôcť s drahými hypotékami. Pomoc bude, ale aká?

BRATISLAVA / Naša vláda opäť nepredstavila spôsob, akým chce pomôcť s drahými hypotékami. Robert Fico to pritom verejne prisľúbil už dvakrát. Minister financií v stredu 8. novembra na rokovaní vlády nebol a premiér si bez tlačovej besedy s kolegom Kaliňákom nahral video, ktoré zavesil na svoj profil. Z videa sa dozvedáme, že pomoc bude, ale nie to, ako bude konkrétne vyzerať.

"Môžem vám garantovať že v stredu predstaví ministerstvo financií niekoľko postupov pri bonifikácii úrokov ohľadom hypotekárnych úverov," prisľúbil premiér Robert Fico. Prišla streda a z niekoľkých postupov nie je žiaden. Minister financií odletel do Bruselu a štátny tajomník rezortu pred novinármi vzal hypotekárny bonus na plecia a neukázal sa.

Neskôr sa bez účasti novinárov za starou budovou slovenskej vlády nahralo video Roberta Kaliňáka s Robertom Ficom. V ňom premiér oznamuje, že minister financií v najbližších dňoch v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu predloží návrh hypotekárnej pomoci. Tá má putovať v čase. "Nebude riešiť len problém rokov 2024 a nasledujúcich, ale bude reagovať spätne na 2023," uviedol Fico vo videu.

Spätný mechanizmus pre tento rok bude iný ako pre tie nasledujúce. Aký, to už premiér neprezradil. Pri zhotovení videa novinári neboli, takže otázky klásť nemohli. Na informácie nebol až tak skúpy minister životného prostredia Tomáš Taraba, ktorý prezradil, ako by to mohlo vyzerať v tomto roku. "Pri drvivej väčšine a do určitého príjmu, ktorý na domácnosť bude, myslím, do 4 tisíc eur," uviedol Taraba.

To ale zatiaľ oficiálna verzia nie je. Podľa opozičných progresívcov Robert Fico problém s hypotékami nafukuje a štát to môže stáť stá milióny eur. "Berú jednej skupine ľudí a dávajú druhej," priblížil Štefan Kišš (PS), bývalý predseda Útvaru hodnoty za peniaze.

Riziko nesplácania úverov sa podľa NBS týka pritom len približne jedného percenta, teda 3 500 úverov. Aj preto v lete nenavrhla s vtedajším ministrom financií sanáciu hypoték. Na to, aby sme vedeli, ako bude hypotekárna pomoc vyzerať, si ale ešte musíme všetci počkať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy