Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Európska centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 4 %
Zdielať na

Európska centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 4 %

Zdroj: mpd01605

FRAKFURT NAD MOHANOM / Európska centrálna banka zvýšila vo štvrtok 15. júna úrokové sadzby podľa očakávaní o 25 bázických bodov, pričom hlavná úroková sadzba sa tým zvyšuje na 4 percentá. Banka zároveň naznačila, že v tomto trende bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Dôvodom je inflácia, ktorá sa síce zmiernila, naďalej ale zotrváva vysoko nad inflačným cieľom ECB.

Rada guvernérov ECB rozhodla, že kľúčová sadzba, ktorou je sadzba pre hlavné refinančné operácie, sa s platnosťou od 21. júna zvyšuje na 4 percentá, sadzba pre jednodňové finančné operácie na 4,25 percenta a depozitná sadzba z 3,25 na 3,50 percenta. Je to ôsme zvýšenie po sebe, pričom depozitná sadzba je najvyššie od roku 2001.

Rada guvernérov zároveň uviedla, že inflácia by sa nad inflačným cieľom (2 percentá) mala udržať ešte v roku 2025 a opäť naznačila, že v nasledujúcich mesiacoch bude potrebné počítať s ďalším zvyšovaním sadzieb. Dodala, že v nasledujúcom období chce posúvať úrokové sadzby na úroveň, ktorá bude dostatočne reštriktívna, aby umožnila návrat inflácie k strednodobému inflačnému cieľu a na tejto úrovni bude sadzby držať tak dlho, ako to bude potrebné. "Inflácia sa síce spomaľuje, odhadujeme ale, že ešte dlhé obdobie sa udrží na vysokej úrovni," uviedla ECB.

Rozhodnutie ECB padlo deň po tom, ako americká centrálna banka (Fed) po sérii zvyšovania úrokových sadzieb ich ponechala na pôvodnej úrovni. Kľúčová úroková sadzba sa tak udržala v pásme 5 až 5,25 percenta. Banka oznámila, že chce zhodnotiť vplyv doterajších opatrení v boji proti inflácii, dodala ale, že úrokové sadzby v tomto roku ešte vzrastú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy