Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hostina sa skončila, tvrdí guvernér NBS. Zdražovanie nás ešte potrápi
Zdielať na

Hostina sa skončila, tvrdí guvernér NBS. Zdražovanie nás ešte potrápi

BRATISLAVA / Zdražovanie nás potrápi ešte najbližšie dva roky. Okrem toho je ohrozený aj náš ekonomický rast. Národná banka Slovenska odkazuje vláde, že "hostina" sa skončila, a že ak nezačneme výrazne čerpať eurofondy, neskončí sa to dobre.

"Ekonomický výhľad je o niečo optimistickejší, ale zostáva krehký. Na jednej strane je tu zlepšenie podnikateľskej a spotrebiteľskej dôvery, klesajúce ceny potravín a energií, Na strane druhej, pretrvávajúce narušenia trhu s energiami a potravinami sa zatiaľ nepodarilo zmierniť," informoval Mathias Cormann, generálny tajomník OECD.

"Musíme si ešte počkať pár mesiacov, aby sme si boli istí, že že tie prvé znaky nebudú len takými fatamorgánami," uviedol Ľudovít Ódor, viceguvernér NBS. Zdražovanie ale vyzerá, že nie je, ani nebude žiadna fatamorgána. "Táto inflácia oslabuje kúpy schopnosť a zásadným spôsobom dolieha aj na najviac zraniteľné skupiny obyvateľov" informoval Peter Kažimír, guvernér NBS.  Podľa NBS už taký prievan v peňaženkách nebudeme mať a zdražovanie pôjde pod dvojcifernú úroveň. Napriek tomu sa do normálu má dostať až v roku 2025. 

Podľa centrálnej banky našu ekonomiku môžu dobehnúť aj regulované ceny energií a vláda by sa podľa guvernéra mala zamerať na cielené skupiny obyvateľstva. Ekonomický rast preto nebude v najbližšom období tak ťahať domáca spotreba, ale export. "Stále očakávame hospodársky rast nad jedným percentom v tomto roku," uviedol Ódor.

V tomto premenlivom ekonomickom počasí prichádza u nás k tomu najhoršiemu, čo sa môže diať – rôznym nápadom, ako rozhádzať aj tie peniaze, čo nemáme. "Hostina skončila. Slovensko bude musieť konsolidovať verejné financie a bude musieť šetriť," uviedol Kažimír. Aby sa hostina na Slovensku nezmenila na kar, musíme neuveriteľne pridať v eurofondoch. "Nedokážete urobiť takú nepriaznivú prognózu čerpania eurofondov, aby sa nedala ešte podliezť skutočným vývojom," uviedol Ódor. "Situácia je v posledných rokoch horšia ako v predchádzajúcom období," uzavrel Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy