Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zamestnanci Volkswagen Slovakia sú v štrajkovej pohotovosti
Zdielať na
Ekonomika

Zamestnanci Volkswagen Slovakia sú v štrajkovej pohotovosti

Zdroj: TV JOJ

Problémom je vraj nárast taríf

"Problém je jediný, a to nárast taríf," uviedol Smolinský. Konkrétne čísla povedať odmietol. Priblížil však, že automobilka tlačí rokovanie na "slovenské podmienky" a odbory na "európske".

Podľa Smolinského sa do štrajkovej pohotovosti zapojili takmer všetci zamestnanci VW Slovakia, hovoril o 90 až 100 %. Účasť sa pritom prejavuje iba nosením nálepiek na odevoch, výroba v automobilke pokračuje bez akýchkoľvek zmien. Odborári sú však v prípade pokračujúcich neúspešných rokovaní ochotní ísť aj do tvrdších akcií. Samotný Smolinský však dúfa, že k tomu nepríde. Ďalšie stretnutie by sa malo uskutočniť v najbližšom období.

Hovorca VW Slovakia Vladimír Machalík uviedol, že nová kolektívna zmluva by mala byť dohodnutá do konca marca. "Ostáva teda dostatok času, a preto veríme, že dospejeme k obojstranne výhodnej dohode," dodal. O výsledkoch vyjednávania bude automobilka podľa neho informovať po ich ukončení.

Volkswagen Slovakia je výrobno-montážnym podnikom koncernu Volkswagen. Začiatkom júna minulého roka predstavil automobilka oficiálne nový modelový rad rodinných automobilov. Investícia v hodnote 308 mil. eur vytvorí priamo v bratislavskom závode automobilky asi 1 500 nových pracovných miest.

Na stavebných prácach a inštaláciách technológií sa bude podieľať ďalších 1 800 ľudí a v dodávateľských firmách by malo v budúcnosti vzniknúť 7 000 nových pozícií, z toho viac ako polovica priamo na Slovensku. Prvé troj a päťdverové vozidlá, ktoré sa budú vyrábať pod značkami Volkswagen, Škoda a Seat, opustia automobilku v roku 2011. Plná výrobná kapacita je plánovaná v nasledujúcom roku. Celkovo by produkcia VW Slovakia mala stúpnuť na 400 tis. áut ročne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy