Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spoločný vinník za vysoké zálohové faktúry sa stále nenašiel
Zdielať na

Spoločný vinník za vysoké zálohové faktúry sa stále nenašiel

BRATISLAVA / Poslanec OĽaNO György Gyimesi Eduardovi Hegerovi nedal podpis na 76-tku. A to nie je všetko. Teraz sa ešte verejne ospravedlnil za výrok premiéra na adresu podnikateľov. Predseda vlády ich vraj označil za spoluvinníkov vysokých faktúr. Ich stranícky šéf Igor Matovič stále trvá na tom, že maslo padá na hlavu ministra Hirmana. Vraj je ako odborník preceňovaný a dokonca podľa neho dosiahol úroveň Richarda Sulíka.

"Ospravedlňujem sa podnikateľom, ktorí boli neprávom obvinení z toho, že môžu za to, že im prišli takéto horibilné faktúry," vyhlásil poslanec György Gyimesi (OĽaNO). "Ale nikto s tým neprišiel, čiže sme to mohli považovať za akceptované," ohradil sa Eduard Heger, poverený riadením vlády SR. "Je to chyba ministra hospodárstva a vlády SR," pokračoval Gyimesi. "Niekto na to zabudol a ja nechcem ukazovať prstom. Podnikatelia neprišli s tou požiadavkou, nie?" doplnil Heger. "Nie, podnikatelia za to nemôžu," uzavrel Gyimesi. "Je to kombinácia nehoráznosti a nadutosti pána Hegera a vlády," vyjadril sa nezaradený poslanec Erik Tomáš (Hlas-SD).

Spoločný vinník za vysoké zálohové faktúry sa stále nenašiel. Líder OĽaNO v tom má ale jasno. "Hirman sa neosvedčil ako odborník. To je človek, ktorý podľa mňa znamená najväčší rozdiel medzi imidžom v médiách a tým, čo v skutočnosti je. Lebo ja som viac neschopného ministra ešte nezažil," opísal predseda strany OĽaNO Igor Matovič. Ani jeho predchodca ale nie je stále z obliga. Líder OĽaNO zároveň tvrdí, že minister Hirman mal predvídať, že nastavený model pomoci bude pre menšie firmy likvidačný. Šéf rezortu hospodárstva mu cez SMS pre televíziu JOJ kontruje.

Vina vraj padá práve na hlavu Igora Matoviča. "Moje pôvodné návrhy na aktívny systém pomoci drobným podnikateľom predložené koaličným lídrom ešte na jeseň boli odmietnuté hlavne vtedajším ministrom financií a lídrom OĽaNO v jednej osobe s tým, že sa má pomáhať najprv domácnostiam a podnikateľom adresne a kompenzačne tak, ako sme pomáhali na Ministerstve hospodárstva v decembri," uviedol Karel Hirman. "Kvôli tomu, aby sme schválili štátny rozpočet, som zložil funkciu. Ja som viac ako minister financií urobiť nemohol," uzavrel Matovič. Pohľad podnikateľov sa momentálne upiera na najbližšie rokovanie vlády. Po vzore klasika môžu potom faktúry roztrhať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy