Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Nepále havarovalo lietadlo, na palube bolo 72 ľudí. Hlásia už 68 obetí
Zdielať na

V Nepále havarovalo lietadlo, na palube bolo 72 ľudí. Hlásia už 68 obetí

POKHARA / V Nepále sa v nedeľu, 15. januára, ráno zrútilo lietadlo so 72 ľuďmi na palube. Stalo sa to neďaleko letiska v meste Pokhara v centrálnom Nepále, východne od metropoly Káthmandu. Lietadlo začalo po páde na zem horieť.

"Na palube bolo 68 pasažierov a štyria členovia posádky. Záchrana pokračuje, momentálne nevieme, či existujú preživší," povedal hovorca Yeti Airlines Sudaršan Bartaula. Na palube boli aj dve dojčatá. "Všetky záchranné zložky sa teraz sústreďujú na uhasenie ohňa a záchranu cestujúcich," uviedol miestny predstaviteľ Gurudutta Dhakal. Nepálsky premiér Pušpa Kamál Dahal zvolal mimoriadne zasadnutie vlády. "Na záchranných prácach sa podieľa na 300 policajtov a tiež príslušníci armády," povedal hovorca polície.

Stroj spoločnosti Yeti Airlines so 72 ľuďmi na palube, medzi ktorými bolo desať cudzincov, smeroval z metropoly Káthmandu do mesta Pokhara. Zástupca letiska ale uviedol vyšší počet cudzincov, konkrétne päť Indov, štyroch Rusov, dvoch Juhokórejčanov a po jednom človeku z Írska, Austrálie, Francúzska a Argentíny. Podľa dostupných informácií sa na palube lietadla nenachádzali žiadni občania SR. Najmenej 40 ľudí pád lietadla neprežilo. Lietadlo havarovalo medzi medzinárodným letiskom v Pokhare a starým letiskom v tomto meste. Jedno z videí zverejnených na Twitteri naznačuje, že sa tak stalo pri pristávacom manévri. Príčina nehody zatiaľ nie je známa. Stroj vyrába spoločný podnik Airbusu a talianskej spoločnosti Leonardo. Aerolinky Yeti majú podľa svojho webu vo flotile šesť takýchto strojov.

Nepálsky letecký priemysel zaznamenal v posledných rokoch veľký rozmach, keď prepravuje čoraz viac tovarov a ľudí medzi ťažko dostupnými oblasťami, rastie aj množstvo turistov a horolezcov zo zahraničia. Pre nedostatočné školenia personálu a technickú údržbu ale nedosahuje bezpečnostné štandardy vyspelých krajín. EÚ preto zakázala všetkým nepálskym leteckým dopravcom vstup do svojho vzdušného priestoru. Letiská v himalájskej krajine tiež patria medzi najodľahlejšie a aj skúsení piloti mávajú problémy pri štarte či pristávaní na dráhach uprostred zasnežených hôr. Prevádzkovateľom lietadiel chýba infraštruktúra na presné predpovede počasia, pričom počasie sa môže v horách rýchlo meniť a obmedzovať letové podmienky.

Podľa Reuters ide o najhoršie letecké nešťastie v Nepále za posledných päť rokov. Táto havária je najsmrteľnejšia od marca 2018, keď sa pri pristátí v Káthmandu zrútilo turbovrtuľové lietadlo Dash 8 spoločnosti US-Bangla, ktoré letelo z Dháky. Podľa služby Aviation Safety Network vtedy zahynulo 51 zo 71 ľudí na palube.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy