Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
325. deň na Ukrajine: Ruský útok prerušil prezidentské voľby na ambasáde v Kyjeve
Zdielať na

325. deň na Ukrajine: Ruský útok prerušil prezidentské voľby na ambasáde v Kyjeve

BRATISLAVA / Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu opäť rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane oblasti v okolí hlavného mesta Kyjev. Turecko v sobotu vyhlásilo, že je pripravené presadzovať lokálne prímerie v istých oblastiach na Ukrajine a varovalo, že ani Moskva, ani Kyjev nemajú vojenské prostriedky na to, aby vojnu vyhrali. Ranný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev prerušil hlasovanie v prezidentských voľbách na tamojšej českej ambasáde. Volebná komisia je v kryte.

Ruský útok prerušil prezidentské voľby na českej ambasáde v Kyjeve

Ranný útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev prerušil hlasovanie v prezidentských voľbách na tamojšej českej ambasáde. Volebná komisia je v kryte. Všetci členovia komisie sú v poriadku, oznámil zastupiteľský úrad. Kedy bude hlasovanie pokračovať, zatiaľ nie je jasné. Útok zo strany Ruska smeroval proti kyjevskej infraštruktúre. Starosta hlavného mesta Vitalij Kličko na sociálnej sieti uviedol, že na juhozápadnú časť mesta dopadli trosky rakety. Na mieste zasahujú záchranné zložky.

Turecko je pripravené presadzovať "lokálne prímerie" na Ukrajine

Turecko v sobotu vyhlásilo, že je pripravené presadzovať lokálne prímerie v istých oblastiach na Ukrajine a varovalo, že ani Moskva, ani Kyjev nemajú vojenské prostriedky na to, aby vojnu vyhrali.  Poradca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre zahraničnú politiku Ibrahim Kalin pripustil, že sa zdá nepravdepodobné, že by bojujúce strany boli pripravené uzavrieť v nadchádzajúcich mesiacoch "mierovú dohodu". Podľa Kalina vysoké náklady na boj môžu čoskoro prinútiť Moskvu i Kyjev situáciu na bojisku prehodnotiť a v konkrétnych oblastiach vojnovej zóny vyhlásiť lokálne prímerie.

Po celej Ukrajine bolo znova počuť sirény ohlasujúce letecký poplach

Sirény varujúce pred vzdušným útokom sa v sobotu opäť rozozneli vo viacerých častiach Ukrajiny vrátane oblasti v okolí hlavného mesta Kyjev. Letecké varovanie za posledné dve hodiny ohlásili aj v mestách Cherson a Ľvov, ďalej v Charkovskej, Doneckej a Dnepropetrovskej oblasti, ako v ďalších oblastiach.  Úrady tiež uviedli, že delostrelecká paľba zasiahla juhoukrajinské mesto Nikopol. Všetkých obyvateľov mesta vyzvali, aby vyhľadali úkryt.

Britský premiér súhlasil s dodávkou tankov pre Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak súhlasil s dodaním tankov na Ukrajinu s cieľom pomôcť jej úsiliu o opätovné dobytie územia, ktoré okupuje Rusko. Podľa britského bulvárneho denníka The Sun zdroj z vládnych kruhov uviedol, že Sunak bude o tomto zámere v sobotu informovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Štyri britské tanky Challenger 2 majú byť okamžite odoslané do východnej Európy a osem ďalších bude nasledovať krátko po tom. 

Zelenskyj: Bitka o Soledar stále pokračuje

Napriek viacerým ruským správam o dobytí malého mesta Soledar na východe Ukrajiny, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že bitka o mesto stále pokračuje.  "Tvrdý boj o Doneckú oblasť pokračuje," uviedol ukrajinský prezident v piatok vo svojom tradičnom večernom prejave. "Boje o Bachmut a Soledar, o Kreminnu, o ďalšie mestá a obce na východe nášho štátu stále pokračujú," vyhlásil. Osobné poďakovanie adresoval prezident ukrajinským jednotkám, ktoré bránili Soledar a Bachmut pred ruskými útokmi. "Veľká vďaka patrí bojovníkom z jednotky 'Kraken' za rozhodné akcie na zničenie nepriateľa na území Soledaru," povedal Zelenskyj.

Morawiecki bude v pondelok rokovať so Scholzom o tankoch pre Ukrajinu

Poľský premiér Mateusz Morawiecki pocestuje v pondelok do Berlína, aby sa pokúsil presvedčiť nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Poľsku povolil odovzdať Ukrajine tanky Leopard 2. Poľsko kúpilo tanky Leopard 2, ktoré chce v rámci širšej medzinárodnej koalície darovať Ukrajine, od Nemecka. Na to, aby ich mohlo darovať krajine, ktorá nie je členom Severoatlantickej aliancie, preto potrebuje súhlas nemeckej vlády. Morawiecki však v sobotu pre poľskú rozhlasovú stanicu RMF FM uviedol, že "netuší", či sa mu podarí Scholza presvedčiť, aby darovanie tankov povolil. Zároveň upozornil, že ak by Scholz aj súhlasil, tak skutočný rozhodovací proces môže trvať dlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy