Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet obetí ruského ostreľovania v Dnipre vzrástol na 25, zranených je 72
Zdielať na

Počet obetí ruského ostreľovania v Dnipre vzrástol na 25, zranených je 72

DNIPRO / Počet obetí, ktoré si vyžiadal sobotňajší (14. január) ruský zásah obytného domu v ukrajinskom Dnipre, stúpol na 25. Minimálne 72 ľudí, vrátane 13 detí, pri útoku utrpelo zranenia, vyše 40 ich skončilo v nemocniciach. Na mieste pokračujú záchranné práce a úrady sa obávajú, že pod troskami môže byť zhruba ďalších 40 osôb.

​Ruská strela zasiahla deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo na 1700 ľudí. Útok úplne zničil 72 bytov a ďalších 230 poškodil. Server BBC podotýka, že ruské médiá, ktoré podliehajú štátnej cenzúre, o údere v Dnipre vôbec neinformovali. "Dom zasiahla raketa Ch-22, vybavená tonovou bojovou hlavicou a odpálená z ruského bombardéra Tu-22M3," uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať. Táto raketa bola pôvodne vyvinutá v Sovietskom zväze na ničenie amerických lietadlových lodí.

Šance nájsť ďalších preživších v obytnom dome sú podľa starostu minimálne. Z trosiek sa podarilo zachrániť 39 ľudí. Záchranári majú informácie o 43 nezvestných.

Ukrajinská armáda uviedla, že nedisponuje takými zbraňami, ktoré by rakety Ch-22 dokázali zostreliť. "Rusko od začiatku svojej vojenskej agresie na území Ukrajiny vyslalo vyše 210 takýchto rakiet. Ani jednu protivzdušná obrana nezostrelila," uviedol veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Ukrajina v sobotu, 14. januára, čelila ďalšej veľkej vlne ruských útokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy