Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Riešenie faktúr za energie predstaví vláda v pondelok, 16. januára. Podnikatelia by mali dostať nové zálohové predpisy
Zdielať na

Riešenie faktúr za energie predstaví vláda v pondelok, 16. januára. Podnikatelia by mali dostať nové zálohové predpisy

BRATISLAVA / Menšie firmy si vraj môžu vydýchnuť. Horibilné sumy za energie majú byť minulosťou. Aj na predpisy sa uplatní vládou nastavený strop. Vyrieši sa tak zásadná otázka: Platiť, či neplatiť faktúry? Na ťahu je teraz minister hospodárstva. Čaká sa na jeho nariadenie.

​Máme tu deja vu z roku 2017. Tento raz faktúry môžu zahodiť firmy. "Malí podnikatelia dostanú nové zálohové predpisy, ktoré reflektujú zastropovanú cenu elektrickej energie," uviedol Eduard Heger, poverený riadením vlády SR. V minulosti to pritom bol práve Hegerov stranícky šéf, ktorý bol proti trhaniu faktúr. "Navádzať ľudí na to, aby sa stali neplatičmi, je extrémne nezodpovedné," povedal predseda strany OĽaNO Igor Matovič ešte v januári 2017. Prešlo šesť rokov a OĽaNO to už vidí inak. "Neplaťte tie vysoké faktúry, ktoré ste dostali. Žiadajte dodávateľov, aby ich stornovali a poslali nové so zastropovanými cenami," napísal poslanec OĽaNO Peter Kremský na svojom Facebooku.

Dodávatelia energií pritom nepochybili. Kompenzácie si totiž firmy mali pýtať dodatočne po tom, čo zvýšené faktúry zaplatia. "Keď sme rokovali s podnikateľmi, neprišla požiadavka, že zohľadnite to zastropovanie už v zálohových faktúrach," ohradil sa Heger. V čase rokovania sa ale neočakával až taký nárast a zároveň sa rátalo, že kompenzácie prídu skôr. "To, že dnes dostali malí a strední podnikatelia faktúry, ktoré sú desaťkrát vyššie, ako minulý rok, je len preto, lebo táto vláda neurobila vôbec nič," povedal predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Problémom navrhnutých schém je, že nie sú uzavreté a notifikované a nevieme, či a kedy s nimi môžeme počítať," uvádza sa v stanovisku AZZZ SR.

V pondelok, 16. januára, vláda príjme nariadenie o kompenzáciách aj pre dodávateľov energií. Znamená to, že firmy, ktoré ešte nezaplatili faktúry, dostanú nové nižšie zálohové predpisy. Nezabúda sa ale ani na tých, ktorí už platbu poslali. "Samozrejme, že si môžu nárokovať kompenzáciu. Kto zaplatil, si to môže refundovať," pokračoval Heger. "Oba modely sú možné, ale asi jednoduchšie by bolo, ak by to bolo cez distribútora," zhodnotila presedníčka poslaneckého klubu strany SaS Anna Zemanová. Nové nariadenie vlády má do pondelka pripraviť minister hospodárstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy