Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tornáda a silné búrky v USA si vyžiadali sedem obetí
Zdielať na

Tornáda a silné búrky v USA si vyžiadali sedem obetí

ALABAMA / Najmenej sedem ľudí prišlo o život v juhovýchodných amerických štátoch Alabama a Georgia, kadiaľ sa vo štvrtok prehnalo tornádo. Agentúra AP dnes informuje o rozsiahlych škodách, vrátane zničených domov, prevrátených áut a popadaných stromov.

Riaditeľ krízových služieb v alabamskom okrese Autauga Ernie Baggett AP oznámil, že šesť ľudí zahynulo vo viacerých domoch v lokalite Old Kingston. Dodal, že najmenej 12 zranených bolo prevezených do nemocnice a že nemá bližšie informácie o ich zdravotnom stave. Tornádo podľa Baggetta na 32 kilometroch poškodilo až 40 domov v dvoch poľnohospodárskych komunitách. Okres Autauga sa nachádza zhruba 66 kilometrov na severovýchod od mesta Selma.

V Selme živel poškodil tehlové domy a prevracal autá a dopravné značky. Nad mestom sa medzitým vznášal čierny dym z požiaru. Podľa AP vychádzal z domu, cez ktorý sa prehnalo tornádo a zničilo ho. Starosta mesta James Perkins uviedol, že v Selme neboli hlásené obete na životoch a že úrady vyhodnocujú rozsah škôd. Poznamenal, že mnoho ľudí bolo zranených a že popadané stožiare elektrického vedenia predstavujú bezpečnostné riziko pre verejnosť. V meste bol podľa starostu vyhlásený nočný zákaz vychádzania.

Siedmou obeťou búrky je človek, na ktorého auto spadol strom v okrese Butts v štáte Georgia. V tom istom okrese juhovýchodne od Atlanty podľa úradov búrka vykoľajila nákladný vlak. V Griffine, južne od Atlanty, platí až do šiestej hodiny ráno (12:00 SEČ) zákaz vychádzania. Miestne úrady uviedli, že niekoľko ľudí zostalo uväznených v obytnom dome, na ktorý sa zrútil strom. Na inom mieste v meste hasiči niekoľko hodín vyslobodzovali muža spod stromu, ktorý vietor zhodil na jeho dom.

V Georgii dnes zavreli tiež školy, ktoré spolu navštevuje asi 90.000 študentov. Bez prúdu bolo okolo 11:00 SEČ v Alabame a Georgii takmer 48 000 odberných miest z asi siedmich miliónov sledovaných monitorovacím serverom PowerOutage. Národná meteorologická služba (NWS) vo štvrtok informovala o 33 možných tornchrbtoch po celých USA. Výstraha pred tornádami stále platí v Georgii, v Južnej Karolíne a v Severnej Karolíne. Či vo všetkých prípadoch skutočne išlo o tornáda, potvrdí až následná analýza v najbližších dňoch.

Obzvlášť ničivými urobili tornáda na juhovýchode USA tri javy: cyklický klimatický jav La Niňa, otepľovanie Mexického zálivu zrejme súvisiace s klimatickou zmenou a už desaťročia trvajúci presun tornád zo západu na východ, povedal AP Victor Gensini, profesor meteorológie na Severnej illinoiskej univerzite, ktorý študuje tendencie vo výskyte tornád.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy