Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Referendum sa blíži, jeho otázku napísali na 21 riadkov
Zdielať na

Referendum sa blíži, jeho otázku napísali na 21 riadkov

BRATISLAVA / Už budúcu sobotu (21. januára) sa ľudia môžu rozhodnúť, či chcú väčšiu moc pri odvolávaní vládnych politikov. Referendum iniciuje opozícia, ktorá chce predčasný koniec aktuálnej vlády-nevlády. V praxi to môže znamenať, že odvolávanie ľudom budeme mať na dennom poriadku. V poradí deviate referendum a možno aj druhé úspešné v dejinách Slovenska má aj ďalší prím, a to dĺžku textu referendovej otázky.

"V sobotu 21. sa otvárajú miestnosti o siedmej a otvorené budú do 22. hodiny. Bolo utvorených menej okrskov, bude aj miestnosti, vo všeobecnosti predpokladám sú voličovi známe," povedala riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra SR Eva Chmeľová. Jedna vec je referenda sa zúčastniť, druhá je porozumieť samotnej otázke, tá aktuálna zaberá takmer celú stranu.

Obsahuje totiž aj konkrétne zmeny v ústave, ktoré by sa úspešným referendom zmenili. Celkovo tak má 21 riadkov. "Ak je to pre niekoho nezrozumiteľné, treba sa pýtať priamo v komisii," uviedol Viliam Karas, poverený riadením Ministerstva spravodlivosti SR. Podľa slov Chmeľovej by žiaden člen volebnej komisie nemal radiť v tom, či škrtať áno či nie. 

Ak by bolo referendum platné, na rozpustenie parlamentu bude treba namiesto 90 len 76 hlasov. "A zároveň sa otázka pýta, rozpustiť parlament zvonku, teda ľudovým hlasovaním," povedal ústavný právnik Vincent Bujňák. Inými slovami, ak by toto referendum bolo úspešné, môžu ľudia zbierať hlasy pod ďalšie referendum o nových voľbách. A v budúcnosti, môžu cez referendum vyvolávať nové voľby znova a znova, bez žiadneho časového obmedzenia. "To je naozaj európsky unikát, lebo inde niečo takéto nenájdete," doplnil Bujňák.

Referendum inicioval najmä Smer, na jeho konanie štát vyčlenil vyše desať miliónov eur. Strana kritizuje prezidentku pre vybraný termín konania referenda. "Dúfam, že nenapadne meter snehu," vyslovil sa poslanec NR SR Ladislav Kamenický. V predpovedi počasia sa hovorí o pokračovaní teplého počasia a dá sa očakávať, že zrážky budú dažďové. 

Napriek týmto informáciám nie je zrejmé, či sa nájde dostatok ľudí, aby bolo referendum platné. Odborník upozorňuje, že už dnes je možnosť, aby boli predčasné voľby a to keď sa nájde 75 poslancov, ktorí tri mesiace jednoducho nezasunú svoju parlamentnú kartičku do zariadenia. "Keď by bol parlament zablokovaný, prezidentka by parlament mohla rozpustiť a vyvolala predčasné parlamentné voľby," uzavrel Bujňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy