Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ceny potravín lámu rekordy. V porovnaní s vlaňajškom sú drahšie takmer o 30 percent
Zdielať na

Ceny potravín lámu rekordy. V porovnaní s vlaňajškom sú drahšie takmer o 30 percent

BRATISLAVA / Zákazníci si v obchodoch všímajú aj to, že potraviny nie sú len drahšie. Balenia sú menšie.

Okrem drahých potravín si Slováci v obchodných reťazcoch všímajú ďalší problém - potraviny sú nielen drahšie ale aj menšie. Ide napríklad o čokoládu či maslo, ktoré je v niektorých prípadoch menšie o 50 gramov. Jej cena je ale rovnaká. "Stáva sa to najčastejšie v potravinárstve kde sa s gramážou a objemom dá manipulovať," uviedol analytik SLSP Matej Horňák. Rozdiel je vidieť aj v reklamných letákoch z vlaňajška. Podľa analytikov majú na to výrobcovia vysvetlenie. Vraj je za tým aj reakcia na energetickú krízu. "Výrobcovia môžu v období rastúcich cien pristúpiť k zmenšovaniu balení, aby zachovali cenu."

"V minulosti keď to bolo, tak investoval napríklad do nových technológii alebo do inovatívnych postupov, a aby zachoval tú konkurencieschopnosť pristúpil k zníženiu gramáže," riaditeľka PKS Jana Venhartová. Spotrebitelia sa pýtajú, kedy sa situácia na trhu s potravinami vyrieši a kedy budú potraviny lacnejšie. Podľa analytika môže zlepšenie nastať až budúci rok. "Situácia na svetových trhoch napovedá tomu, že sa to zlepší a ceny môžu klesnúť budúci rok."

Podľa potravinárov by pomohlo zastabilizovať ceny, keby sa ceny energií zastropovali. V susednom Poľsku pristúpili napríklad k zníženiu DPH. "Poľsko znížilo dph na nulu a toto opatrenie predlžilo aj do budúceho roku,"  dodala riaditeľka PKS. "Pokiaľ sa neprijmú opatrenia, ktoré stabilizujú situáciu rast výrobných nákladov bude a my nevieme znížiť ceny," informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy