Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chceme znížiť emisie oxidu uhličitého. Firmy sa môžu uchádzať o milióny na modernizáciu
Zdielať na

Chceme znížiť emisie oxidu uhličitého. Firmy sa môžu uchádzať o milióny na modernizáciu

BRATISLAVA / Naše priemyselné podniky, ktoré sú v európskom systéme obchodovania s emisiami, sa od dnes môžu uchádzať o podporu na modernizáciu. Spolu je pripravených vyše 357 miliónov eur. Inak práve o emisie išlo v jednom z najväčších korupčných škandálov na Slovensku.

Kauza Interblue sa zrodila v roku 2008 za Ficovej vlády Smeru, HZDS a SNS. V podstate išlo o podozrivý a pre Slovensko extrémne nevýhodný predaj emisných povoleniek. "Strana Smer nemá nič spoločné s predajom emisných kvót," povedal vtedy Fico. Na jeho slová reagoval vtedajší poslanec NR SR Pavol Frešo s tým, že práve Fico je zodpovedný za to, že sa emisný kšeft dokončil.

Polícia to vtedy začala vyšetrovať, po niekoľkých rokoch prípad zastavila. Na základe nových dôkazov to však NAKA minulý rok opäť otvorila a nedávno obvinila troch ľudí z obzvlášť závažného zločinu podvodu so škodou minimálne 47 miliónov eur. S kauzou súvisí aj tajná nahrávka smeráckeho ministra financií Počiatka v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku.

Kým v minulosti sa pri emisiách masívne kradlo, podľa súčasného premiéra je teraz v ponuke 357 miliónov na férovú modernizáciu z európskeho plánu obnovy. "Je to ponuka, ktorú žiadna vláda pred nami v takomto rozsahu priemyslu nedala," vysvetlil Eduard Heger.

Slovensko dostáva na podnose veľké peniaze, a teraz ide o to rozumne a efektívne ich uchopiť a využiť. "Záujem zo strany sektora je. Ide v podstate o výrobné podniky, o spracovateľské podniky," povedala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková. O podporu možno žiadať do 20. januára a každý príjemca peňazí musí znížiť svoju produkciu emisií minimálne o 30 percent. "Dekarbonizáciou sa slovenský priemysel posunie veľmi blízko ku európskym štandardom," dodal minister životného prostredia Ján Budaj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy