Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V dnešnej kríze sa počíta každý kubík plynu. Na Záhorí po troch rokoch otvorili nový vrt
Zdielať na

V dnešnej kríze sa počíta každý kubík plynu. Na Záhorí po troch rokoch otvorili nový vrt

BRATISLAVA / Ceny plynu zostanú na vysokých úrovniach aj na budúci rok. Dôvodom je veľký dopyt na trhu so skvapalneným plynom a rastúci záujem ázijských krajín. Európa preto stále viac poškuľuje po domácich zdrojoch. Dobrá správa je, že po tri a pol rokoch sme otvorili nový vrt aj u nás na Slovensku, konkrétne v Jakubove na Záhorí.

"Rusko-ukrajinský konflikt ukázal, aká je Európa zraniteľná, čo sa týka dodávok energií," povedal výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Krehká rovnováha sa môže kedykoľvek narušiť a preto platí - čo je doma, to sa počíta. Na Slovensku dosiaľ ťažíme iba necelé 2 % ročnej spotreby. Toto číslo by však mohlo narásť až na 12 %. "Tá najperspektívnejšia lokalita je Trnava, sever Trnavy a okolie - Malženice, Trakovice - tam, kde už niekoľko rokov bojujeme s aktivistami," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Nafta Martin Bartošovič. 

Na Záhorí zostalo v podzemných ložiskách ešte stále dosť plynu na to, aby pokryl potreby okolitých obcí na niekoľko rokov. Po týždňovej príprave dnes pri Jakubove otvorili nový vrt. "Domáca ťažba je dostupná, lokálna a všetko, čo vyťažíme tu na Slovensku, skončí hneď v slovenskej sieti," povedal Bartošovič. 

S vŕtaním začali iba pred niekoľkými hodinami a dosiahnuť hĺbku približne 1100 metrov potrvá asi tri týždne. V priebehu niekoľkých rokov by mali vyťažiť desiatky miliónov metrov kubických plynu. "Je to menší objem, ale je veľmi zaujímavý, pretože tu máme hneď pár metrov priame napojenie," uviedol Bartošovič. 

Dobrou správou je, že plyn z tohto vrtu by sa mal dostať ku koncovým odberateľom už v prvom štvrťroku budúceho roka. Budúcnosť síce patrí obnoviteľným zdrojom, no či chceme alebo nie, plyn bude hrať dôležitú úlohu ešte dlhé roky. "Prakticky polovicu spotreby zemného plynu na Slovensku berie priemysel, kde je potrebný najmä pri produkcii rôznych chemických produktov, v hutníctve, v sklárstve, petrochemikáliách a podobne," povedal Kvasňovský. 

"Musíme byť realisti a bez plynu by sme si ublížili, čiže plyn potrebujeme na niekoľko rokov dopredu ako prechodné palivo," uviedol Kvasňovský. A to minimálne dovtedy, kým nenastane doba vodíková. "Nemali by sme opúšťať riešenia, ktoré sú dlhodobé, spoľahlivé a okrem tejto epizódy poskytovali veľmi spoľahlivý zdroj energie za veľmi priaznivé ceny," dodal generálny riaditeľ Eustream Rastislav Ńukovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy