Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Študenti autoškôl zažili stres. Podrobili sa policajným kontrolám
Zdielať na

Študenti autoškôl zažili stres. Podrobili sa policajným kontrolám

PREŠOV / Študenti autoškôl v Prešove zažili väčší stres ako zvyčajne. V meste totiž operovala policajná PUMA. Špeciálna jednotka policajného prezídia sa zamerala na vozidlá autoškôl. Pracovníci ministerstva dopravy kontrolovali aj predpísaný počet jázd budúcich vodičov.

Nenápadné auto na prešovských cestách. Keď posádka neoznačeného policajného auta zbadala vozidlo autoškoly, zapli výstražné svetlá a zvukové znamenia. S digitálnym odkazom odprevadili posádky autoškoly do tichej uličky. "Kontrolujú sa doklady od vozidla, kontroluje sa dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Z odboru kontroly Ministerstva dopravy a výstavby SR sa kontrolujú, či sú splnené podmienky výcviku," povedal riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia policajného zboru Tomáš Vrábeľ. 

Žiačka autoškoly Anna sa čudovala, čo zlé urobila.Bolo to prvýkrát, čo ju policajti zastavili. Kontrole podrobili nielen budúceho vodiča za volantom, ale aj inštruktora na sedadle spolujazdca. Obaja museli fúkať a predložiť doklady. Anna, ktorá sa prihlásila na vodičák takéto niečo zažila po prvýkrát. "Nevedela, čo má robiť, tak som hovoril, že nasledujme to vozidlo" povedal intruktor autoškoly Daniel Cvinár. 

Kontrola výcviku autoškôl sa z premávky presunula aj na cvičisko. Aj tu kontrolovali zákonom dané povinnosti. Pracovníci ministerstva dopravy sa zamerali aj na kontrolu GPS zariadení a údajov z nich. Ich úlohou je a kontrola elektronickej evidencie jázd. Až polovicu z porušení povinností totiž tvorí klamlivá identifikácia. Napríklad aj v počte v odjazdených hodín. "Vozidlo je vybavené zariadením, ktoré toto eviduje. Každý z osôb, ktoré vykonávajú výcvik, majú svoju kartu, s ktorou sa do vozidla zaevidujú," doplnil Vrábeľ.

​Podľa inštruktorov je každý študent automaticky zaevidovaný, keď sadne do vozidla autoškoly. Celkovo je predpísaných 17 jázd počas kurzu, aj vrátane dvoch na cvičisku. "Čo sa týka tej klamlivej identifikácie, tak je tá výučba vykazovaná bez toho, aby to ten žiak vedel a aby absolvoval všetky potrebné vyučovanie hodiny," vysvetlil Juraj Hudec, vedúci oddelenia štátneho dozoru a dohľadu Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy